“Χαράτσι” στα ακίνητα και το 2013 μέσω της ΔΕΗ χωρίς... εκπτώσεις ζητά η τρόικα επικαλούμενη την μεγάλη “μαύρη τρύπα” που θα ανοίξει στον προϋπολογισμό αν ο συγκεκριμένος φόρος γίνει πιο ήπιος ή αντικατασταθεί από τον σχεδιαζόμενο ενιαίο τέλος ακινήτων.
Η φορολογία στα ακίνητα θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας Π. Τόμσεν , Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς οι οποίοι αναμένεται να έλθουν στην Αθήνα το αργότερο μέχρι το βράδυ της Τετάρτης και να πραγματοποιήσουν το πρώτο τους “ραντεβού” με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα την Πέμπτη.
Όπως τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να συζητήσει το ενδεχόμενο αντικατάστασης του έκτακτου τέλους ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) από το ενιαίο τέλος γιατί στην περίπτωση αυτή δημιουργείται ένα κενό της τάξης του 1 δις ευρώ.
Ο ίδιος προσθέτει πως στην περίπτωση που το “χαράτσι” γίνει πιο ήπιο με μειώσεις συντελεστών οι εισπράξεις θα περιοριστούν και ως εκ τούτου η τρόικα ζητά να καλυφθούν οι απώλειες με μέτρα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.
Όπως γίνεται αντιληπτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν “εκπτώσεις” στο χαράτσι απομακρύνεται καθώς θα πρέπει να αναζητηθούν έκτακτα ισοδύναμα μέτρα.
Πάντως στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το ζήτημα είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση και δεν έχει κλείσει.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως προς την κατεύθυνση αυτή στο υπουργείο Οικονομικών έχουν προχωρήσει στην κοστολόγηση εναλλακτικών σχεδίων εφαρμογής του ΕΕΤΗΔΕ με “εκπτώσεις” για την τρέχουσα χρήση.
Τα σχέδια “τρέχει” ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης και σύμφωνα με πληροφορίες στα κυριότερα εξ αυτών προβλέπονται:
-μείωση των συντελεστών για ακίνητα των οποίων η τιμή ζώνης δε ξεπερνά τα 1.800 με 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
-μείωση συντελεστών για ακίνητα χαμηλής αξίας με παράλληλη αύξηση τους για τα πιο ακριβά ακίνητα/
-πλήρη εξαίρεση υπό προϋποθέσεις από το ΕΕΤΗΔΕ για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως άνεργοι , πολύτεκνοι κ.α.
Πάντως σε κάθε περίπτωση ο φόρος θα εισπραχθεί και εφέτος μέσω της ΔΕΗ με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να διατηρούν το δικαίωμα να ζητήσουν τον διαχωρισμό του από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού και την βεβαίωση του από την εφορία.
Εξάλλου με τα σημερινά δεδομένα θα ισχύσει και για το τρέχον έτος ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας καθώς δεν φαίνεται να αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για την φορολόγηση των ακινήτων.
Εκκαθαριστικά σημειώματα για τον ΦΑΠ του 2013 θα λάβουν προς το τέλος του έτους όσοι φορολογούμενοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
Από τον συγκεκριμένο φόρο τα προσδοκώμενα έσοδα σε ετήσια βάση φθάνουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013 – 2014 για το οποίο επιζητεί πλήρη κάλυψη η τρόικα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την φορολόγηση των ακινήτων.
Αν το ΕΕΤΗΔΕ εφαρμοστεί ως έχει εκμηδενίζεται κενό 1 δις ευρώ και σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη παραμένει ένα “¨χάσμα” 900 εκατ. ευρώ για την διετία
Όπως εξηγούν αυτό προκύπτει είτε από μέτρα που δεν θα εφαρμοστούν όπως για παράδειγμα η εισφορά δύο τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ ή που δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα (π.χ. περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις).
Προσθέτουν πως αν τεθεί άμεσα σε εφαρμογή μία ελκυστική ρύθμιση οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες το κενό θα καλυφθεί.
Μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ασφαλιστικό σύστημα υπολογίζονται σε 15 δισεκατομμύρια και εκτιμάται πως κάθε χρόνο μπορεί να εισπράττεται περίπου 1.5 δισεκατομμύριο.
Βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής πλευράς είναι ο αριθμός των δόσεων για την ευνοϊκή ρύθμιση, που θα ονομάζεται <νέα αρχή>. Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν η ρύθμιση να έχει 36 δόσεις, ενώ η ελληνική πλευρά είχε προτείνει 48.
Πάντως με βάση τα σενάρια ο αριθμός των δόσεων θα περιορίζεται κάθε μήνα (δηλαδή όποιος υπαχθεί στη ρύθμιση τον πρώτο μήνα θα έχει 36 δόσεις, αν υπαχθεί τον δεύτερο μήνα θα έχει 35 δόσεις και ούτω καθεξής).
Τρίτη 2 Απριλίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου