Σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης προχώρησε το υπουργείο Παιδείας.
Χθες, ολοκληρώθηκε η αποστολή στο ΣτΕ των σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων που υλοποιούν τις συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και σε αυτά αφενός δεν συμπεριλαμβάνεται η συνομοσπονδία των πέντε πανεπιστημίων της Αττικής (Οικονομικό, Πάντειο, Γεωπονικό, Πειραιώς, Χαροκόπειο) που είχε εξαγγελθεί ότι θα λειτουργήσει με την επωνυμία «Αδαμάντιος Κοραής» αφετέρου προβλέπεται ότι η έδρα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος που θα προκύψει από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Πάτρας, Μεσολογγίου και Ιονίων Νήσων θα είναι το Μεσολόγγι. Το ζήτημα αυτό προκαλεί οξύτατες αντιδράσεις στο ΤΕΙ Πατρών όπου, προ ημερών, είχαν σημειωθεί επεισόδια όταν ομάδα φοιτητών κράτησε υπό ομηρία τον πρόεδρο του ιδρύματος, Σ. Καπλάνη.
Η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων θα πρέπει να προχωρήσει με διαδικασίες εξπρές το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στον καθορισμό του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ, καθώς και να συμπεριλάβει όλες τις αλλαγές στο μηχανογραφικό δελτίο που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Μεταξύ των αλλαγών ξεχωρίζουν:
· Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας καταργείται και το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων και το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος εντάσσονται στη Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο.
· Στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύεται Τμήμα Ψυχολογίας, στο οποίο εντάσσεται το προβλεπόμενο πρόγραμμα Ψυχολογίας του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της ίδιας Σχολής.
· Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών μετονομάζεται σε Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, ενώ το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών που ήταν ενταγμένο στη Φιλοσοφική Σχολή, εντάσσονται τώρα στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και παράλληλα το Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών.
· Καταργείται το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας και τα περιουσιακά του στοιχεία περιέρχονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ οι καθηγητές του μεταφέρονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές του καταργούμενου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συνεχίζουν τις σπουδές τους.
· Το Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του καταργούμενου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας συγχωνεύεται με το Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου με έδρα την Αθήνα.
· Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ιδρύονται, μετονομάζονται, ανασυγκροτούνται και συγκροτούνται οι Σχολές ως ακολούθως: α) Νομική Σχολή στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Νομικής, β) Σχολή Επιστημών Υγείας στην οποία εντάσσονται τα Τμήματα Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής και Νοσηλευτικής, γ) Σχολή Επιστημών της Αγωγής στην οποία εντάσσονται τα Τμήματα Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία και δ) Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
· Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (με έδρα την Αθήνα) ιδρύονται οι παρακάτω Σχολές: α) Σχολή Οικονομικών Επιστημών, στην οποία εντάσσονται τα Τμήματα: 1) Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών και 2) Οικονομικής Επιστήμης, β) Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων στην οποία εντάσσονται τα Τμήματα: 1) Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, 2) Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, 3) Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και 4) Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, γ) Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας στην οποία εντάσσονται τα Τμήματα: 1) Πληροφορικής και 2) Στατιστικής.
· Το Γενικό Τμήμα Δικαίου του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών καταργείται και τα μέλη του διδακτικού όσο και του διοικητικού προσωπικού θα ενταχθούν στα υπόλοιπα Τμήματα του Παντείου, ενώ το Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου συγχωνεύεται με το Τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του καταργούμενου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας (έδρα την Αθήνα).
· Επίσης, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ιδρύονται οι ακόλουθες Σχολές με έδρα την Αθήνα: α) Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, β) Πολιτικών Επιστημών, γ) Κοινωνικών Επιστημών και Ψυχολογίας και δ) Διεθνών Σπουδών Επικοινωνίας και Πολιτισμού.
· Με ένα από τα 36 διατάγματα το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς (το οποίο δεν λειτουργεί) καταργείται και στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ιδρύεται κατεύθυνση Τουριστικών Σπουδών.
· Επίσης, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς ιδρύονται οι: α) Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών, β) Σχολή Χρηματοοικονομικής και Στατιστικής, γ) Σχολή Ναυτιλίας και Βιομηχανίας και δ) Σχολή Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
· Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων της Πολυτεχνικής Σχολής μετονομάζεται σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ενώ το Τμήμα Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, που δεν λειτουργεί, καταργείται.
· Το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοιατρική του καταργούμενου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, διατηρώντας την έδρα της Λαμίας και συνεχίζοντας κανονικά τη λειτουργία του.
· Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης τα Τμήματα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών συγχωνεύονται στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, ενώ ιδρύονται, συγκροτούνται και ανασυγκροτούνται οι σχολές του ως εξής: α) Νομική Σχολή με έδρα την Κομοτηνή και Τμήμα: 1) Νομικής, β) Επιστημών Υγείας με έδρα την Αλεξανδρούπολη και Τμήματα: 1) Ιατρικής και 2) Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, γ) Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με έδρα την Κομοτηνή και Τμήμα: 1) Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, δ) Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών με έδρα την Κομοτηνή και Τμήματα: 1) Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, 2) Ελληνικής Φιλολογίας και 3) Ιστορίας και Εθνολογίας, ε) Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών με έδρα την Κομοτηνή και Τμήματα: 1) Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης με εισαγωγικές κατευθύνσεις Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης και 2) Οικονομικών Επιστημών, στ) Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας με έδρα την Ορεστιάδα και Τμήματα: 1) Αγροτικής Ανάπτυξης και 2) Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.
· Στο Πανεπιστήμιο Πατρών το Γενικό Τμήμα του καταργείται, ενώ το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του καταργούμενου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας (έδρα Αγρίνιο) εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.
· Εξάλλου, στο Πανεπιστήμιο Πατρών ιδρύεται Σχολή Οργάνωσης και Διοίκηση Επιχειρήσεων με έδρα την Πάτρα στην οποία εντάσσονται τα Τμήματα: α) Οικονομικών Επιστημών (έδρα Πάτρα), β) Διοίκησης Επιχειρήσεων (έδρα Πάτρα), γ) Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του καταργούμενου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας (έδρα Αγρίνιο) και δ) Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του καταργούμενου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας (έδρα Αγρίνιο).
· Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών μετονομάζεται σε Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ τμήματά του συγχωνεύονται και ιδρύονται σχολές. Συγκεκριμένα, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ιδρύονται οι ακόλουθες σχολές με έδρα τη Θεσσαλονίκη: α) Σχολή Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών, β) Σχολή Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων, γ) Σχολή Επιστημών Πληροφορίας και δ) Σχολή Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών.
· Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών μετονομάζεται σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και η έδρα του μεταφέρεται από την Καστοριά στην Κοζάνη, ενώ το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύεται με το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
· Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ιδρύονται οι εξής Σχολές: 1) Πολυτεχνική με έδρα την Κοζάνη και 2) Καλών Τεχνών με έδρα τη Φλώρινα.
· Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (δεν λειτουργεί) καταργείται, όπως επίσης καταργείται και η Σχολή Επιστημών και Τεχνολογιών και τα Τμήματα της εντάσσονται: 1) Στο Τμήμα Βιολόγων Εφαρμογών και Τεχνολογιών στην υπό ίδρυση νέα Σχολή Επιστημών Υγείας και 2) Στο Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών στη Σχολή Θετικών Επιστημών. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύονται οι ακόλουθες Σχολές: 1) Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, 2) Επιστημών Υγείας, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα Ιατρικής και Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών και 3) Καλών Τεχνών, στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης.
· Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου τα τμήματα: α) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών και β) Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας συγχωνεύονται στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με έδρα την Τρίπολη. Οι φοιτητές, το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό των συγχωνευμένων Τμημάτων εντάσσονται στο νέο Τμήμα. Ακόμη, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ιδρύεται Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής με έδρα την Τρίπολη.
· Στο Πολυτεχνείο Κρήτης καταργείται το Τμήμα Μηχανολόγων - Μηχανικών, το οποίο δεν λειτουργεί και ιδρύονται οι εξής Σχολές με έδρα τα Χανιά: α) Μηχανικών Περιβάλλοντος, β) Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, γ) Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, δ) Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και ε) Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.
· Στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ιδρύεται Σχολή Καλών Τεχνών με έδρα την Αθήνα, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα: α) Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης και β) Εικαστικών Τεχνών.
· Στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ιδρύονται οι ακόλουθες Σχολές: α) Σχολή Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα: 1) Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας και 2) Γεωγραφίας, β) Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής, στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής και γ) Σχολή Ψηφιακής Τεχνολογίας, στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής.
· Σε ένα από τα διατάγματα αναφέρεται ότι το Γενικό Τμήμα Παιδαγωγικών Μαθημάτων της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) μετονομάζεται σε Παιδαγωγικό Τμήμα ΑΣΠΑΙΤΕ με έδρα το Μαρούσι.
· Ακόμη, τα Τμήματα: 1) Εκπαιδευτικών Πολιτικών Δομικών Έργων και 2) Εκπαιδευτικών Πολιτικών Έργων Υποδομών της ΑΣΠΑΙΤΕ συγχωνεύονται σε Τμήμα Εκπαιδευτικών Πολιτικών Μηχανικών της Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογίας της ΑΣΠΑΙΤΕ, όπως επίσης τα Τμήματα: α) Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολογίας και β) Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικής συγχωνεύονται σε Τμήμα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής της ΑΣΠΑΙΤΕ.
· Παράλληλα, το Τμήμα Γενικών Μαθημάτων της ΑΣΠΑΙΤΕ, όπως και το Κέντρο Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγής της ΑΣΠΑΙΤΕ καταργούνται, ενώ ιδρύεται Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογίας.
· Επέρχονται μετονομασίες, ιδρύσεις σχολών, συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων σε ΤΕΙ της χώρας. Συγκεκριμένα, τα 13 αυτά διατάγματα αφορούν τα ΤΕΙ: Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδος, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου