Στην τελική φάση επεξεργασίας βρίσκεται το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και των ημιυπαίθριων χώρων που έχουν διαμορφωθεί καθ' υπέρβαση των πολεοδομικών κανόνων. Οι ρυθμίσεις αφορούν κατασκευές που ανεγέρθηκαν πριν από τις 28 Ιουλίου 2011.
Πυρετός συσκέψεων και διαβουλεύσεων στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.
Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε στο «Εθνος» πως το νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική φάση της ετοιμασίας του.
Σύμφωνα με το Εθνος, στόχος είναι να δημοσιοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, να τεθεί στη συνέχεια σε διαβούλευση κι όπως εκτιμούν από το υπουργείο, να έχει ψηφιστεί πριν από την εκπνοή της παράτασης της προθεσμίας που έχει δοθεί για την υποβολή των δηλώσεων τακτοποίησης των αυθαιρέτων.
Ο αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ ξεκαθαρίζει πως αποκλείεται η νομιμοποίηση αυθαιρέτων που βρίσκονται στον αιγιαλό ή σε δάση και δασικές εκτάσεις, ενώ θέτει και το χρονικό όριο πέραν του οποίου αποκλείεται οποιαδήποτε νομιμοποίηση. Είναι η 28η Ιουλίου 2011, όταν κατατέθηκε στη Βουλή ο νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων (νόμος 4014).
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αναμένονται:
Η νομιμοποίηση μικρών αυθαιρεσιών εντός κτιρίων που διαθέτουν οικοδομική άδεια. Πρόκειται για παρανομίες του τύπου αλλαγή της θέσης δωματίων ή της χρήσης αυτών ή για μετακίνηση ανοιγμάτων ή για άλλες μικροπαραβάσεις, οι οποίες όμως μπλοκάρουν τη μεταβίβαση του ακινήτου. Οπως είναι γνωστό, στα συμβόλαια μεταβιβάσεων προσαρτάται υποχρεωτικά η βεβαίωση του μηχανικού ότι δεν υπάρχει αυθαιρεσία στο ακίνητο. Σε αντίθετη περίπτωση, η παράβαση πρέπει να τακτοποιηθεί με βάση τον νόμο 4014/ 11.
Η νομιμοποίηση παράνομα κλεισμένων χώρων εντός του περιγράμματος νόμιμα δομημένου κτιρίου που άλλαξαν χρήση και μετατράπηκαν σε κύριους χώρους. Εδώ περιλαμβάνονται οι ημιυπαίθριοι χώροι, πιλοτές, πατάρια, υπόγεια, σοφίτες, απολήξεις κλιμακοστασίων κ.λπ., όπως προβλέπονται από τον νόμο 3843/ 2010.
Σε δυσμενή θέση θα βρεθούν τα αυθαίρετα που δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια ή παρουσιάζουν μεγάλης κλίμακας αυθαιρεσία, για τα οποία μάλλον θα ισχύσει η περίοδος των 30 χρόνων της τακτοποίησης.
Σημειώνεται εδώ πως ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός εξαιρεί από τον συντελεστή δόμησης μια σειρά από χώρους, όπως οι ανοικτοί εξώστες και ημιυπαίθριοι μέχρι ποσοστού 40% του σδ, επιφάνειες κλιμακοστασίων και ανελκυστήρων μέχρι 25 τετραγωνικά μέτρα ανά όροφο και μέχρι 40 τετραγωνικά μέτρα στο ισόγειο, αγωγοί αερισμού και αίθρια, όροφος βοηθητικής χρήσης κ.λπ.
Στις ρυθμίσεις αυτές του ΝΟΚ μπορεί να ενταχθεί η νομιμοποίηση ορισμένων πολεοδομικών παραβάσεων, οι οποίες θα καταγραφούν και στην Ταυτότητα Κτιρίου που αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα. Σύμφωνα πάντως με τον ΝΟΚ, οι αυθαίρετοι χώροι που νομιμοποιούνται, προσμετρώνται τελικά στον συντελεστή δόμησης.
Αναγκαίες προϋποθέσεις, για να προχωρήσει η νομιμοποίηση, θεωρούνται από το ΥΠΕΚΑ η κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών και η ταξινόμηση της βαρύτητας κάθε παράβασης. Θα υπάρξει επίσης κωδικοποίηση των διατάξεων που διέπουν την αντιμετώπιση του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης με ενσωμάτωση των κατά καιρούς εγκυκλίων και οδηγιών της διοίκησης. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί πέντε ερμηνευτικές εγκύκλιοι και οκτώ νεότεροι (του βασικού) νόμοι.
Η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Στ. Καλαφάτη στο «Εθνος»: «Είμαστε στην τελική φάση προετοιμασίας ενός νέου σχεδίου νόμου για την αυθαίρετη δόμηση, με το οποίο θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με έναν, όσο το δυνατόν, πιο συνολικό, ολιστικό και δομικό τρόπο το ζήτημα. Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα και ευκαιρία στους πολίτες να δηλώσουν τις όποιες αυθαιρεσίες έχουν κάνει, ώστε η Πολιτεία να γνωρίζει την ποσότητα, την έκταση και τη βαρύτητα των αυθαιρεσιών.
Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι, δηλώνοντας το αυθαίρετό τους, θα αποφύγουν μελλοντικά πρόστιμα μεγάλου ύψους. Με αυτόν τον τρόπο, μόλις η Πολιτεία αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα του δομημένου χώρου, θα μπορεί να σχεδιάσει πιο αποτελεσματικά και να προστατέψει το περιβάλλον πιο ουσιαστικά.
Αυτό θα γίνει μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, την οποία, σχετικά σύντομα, ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, ενεργοποιούμε. Στοχεύουμε σε μια οριστική λύση για ένα μεγάλο εύρος μικροαυθαιρεσιών. Τονίζω όμως δύο πράγματα: Πρώτον ότι θα υπάρχει απόλυτη προστασία των δασών, του αιγιαλού, των μνημείων, στο πλαίσιο του Συντάγματος. Και δεύτερον, ότι καμία αυθαιρεσία, η οποία έγινε μετά τον Ιούλιο του 2011, δεν θα νομιμοποιηθεί».
ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Οριστική λύση για σειρά μικρών αυθαιρεσιών.
Νομιμοποίηση για κλεισμένους χώρους, πατάρια, αποθήκες, πιλοτές μέσα στο περίγραμμα νόμιμου κτιρίου ή μέσα στον επιτρεπόμενο όγκο.
Κατηγοριοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων με περιγραφή του ποσοστού υπέρβασης για κάθε κατηγορία.
Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τα αυθαίρετα.
Δεν νομιμοποιούνται αυθαίρετα σε παραλίες, δάση και αναδασωτέες εκτάσεις, μνημεία.
Δεν νομιμοποιούνται αυθαιρεσίες μετά τον Ιούλιο 2011.
Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου