Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για την ένταξη 12.700 υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας έως τον Ιούνιο. Από αυτούς, 8.800 θα ενταχθούν άμεσα, μετά και τα τελεσίγραφα των δανειστών.
Τη λίστα με τους 12.700 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα παραδώσει -σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής- η κυβέρνηση στην τρόικα προκειμένου να πιστοποιήσει ότι υλοποιείται το πρόγραμμα της κινητικότητας και με προφανή στόχο να αποφύγει το ενδεχόμενο απολύσεων.
Μετά τις τελευταίες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ και του ΔΝΤ που διεμήνυσαν στην ελληνική κυβέρνηση ότι αν δεν μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα ζητηθούν νέα μέτρα με περικοπές μισθών και συντάξεων, η κυβέρνηση πάτησε «γκάζι» για να αναπληρώσει τις καθυστερήσεις των τελευταίων μηνών και διαμόρφωσε πρόταση στην οποία περιλαμβάνεται ο οδικός χάρτης για τη διαθεσιμότητα 12.700 υπαλλήλων μέχρι τον Ιούνιο του 2013 και ακόμα 12.500 εργαζομένων στο Δημόσιο μέχρι τα τέλη του έτους.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι η «λίστα» αφορά τη διαθεσιμότητα 5.503 υπαλλήλων από τον στενό δημόσιο τομέα εκ των οποίων 2.000 θα προκύψουν από τα νέα οργανογράμματα των κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων και 3.503 από την κατάργηση οργανικών θέσεων, οι οποίες θα προέλθουν από την αξιολόγηση των πρώτων φορέων γενικής κυβέρνησης που θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο δίμηνο.
Συγκεκριμένα, μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα νέα οργανογράμματα σε δήμους και περιφέρειες, ενώ σημαντικό μέρος των διαθεσιμοτήτων θα προέλθει και από τις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις. Παράλληλα αξιολογούνται και άλλοι εποπτευόμενοι οργανισμοί όπως είναι ο ΕΟΦ.
Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζουν ότι η πλειονότητα των διαθέσιμων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2013 που μπορεί να ξεπερνάει και τους 15.000 εργαζόμενους θα προέρχεται από ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του Δημοσίου.
Στη λίστα των πρώτων 12.700 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα υπολογίζονται και 1.200 εκπαιδευτικοί οι οποίοι ελέγχονται για τους ιατρικούς ή άλλους λόγους που έχουν επικαλεστεί για να μη διδάσκουν και αναμένεται να κριθούν ως «αδικαιολογήτως απόντες» από την οργανική τους θέση. Για το υπουργείο Δικαιοσύνης το σχέδιο της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού περιλαμβάνει και αρκετές συνταξιοδοτήσεις.
Για τα υπουργεία Οικονομικών, Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη, υπάρχουν μόνο εκτιμήσεις καθώς τα νέα οργανογράμματα θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι οι ένστολοι ενδέχεται να εξαιρεθούν της διαθεσιμότητας.
Στο σχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις των οργανισμών προβλέπεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα περίπου 2.500 υπάλληλοι από 630 συγχωνευόμενους φορείς και 800 υπάλληλοι λόγω κατάργησης των 67 οργανισμών στους οποίους απασχολούνται.
Στο πρώτο κύμα της διαθεσιμότητας που θα προκύψει μέχρι τον Ιούνιο έχουν υπολογιστεί και 3.896 υποθέσεις επίορκων και κατόχων πλαστών εγγράφων οι οποίες εκτιμάται ότι θα εκδικαστούν άμεσα στα πειθαρχικά συμβούλια.
Στην κυβέρνηση εκφράζονται φόβοι ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας θα ζητήσουν να μην υπολογιστούν οι περιπτώσεις των επίορκων στον προγραμματισμό για να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2013 επικαλούμενοι το επιχείρημα ότι η διαθεσιμότητα αφορά μόνο την κατάργηση οργανικών θέσεων που προκύπτουν από τα νέα οργανογράμματα και όχι τις υποθέσεις υπαλλήλων που απομακρύνονται για πειθαρχικές υποθέσεις.
Παρά το γεγονός ότι κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων στο Δημόσιο για την ελληνική κυβέρνηση, όπως ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης, στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει γνώση των προθέσεων των δανειστών να θέσουν επί τάπητος το ζήτημα της μείωσης του Δημοσίου μέσω υποχρεωτικών αποχωρήσεων.
Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων που θα παραθέσει ο Αντ. Μανιτάκης αύριο, σχετικά με τη μείωση των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα θα είναι:
Η μαζική ροή συνταξιοδοτήσεων που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ξεπεράσει τον στόχο των 150.000 μέχρι τα τέλη του 2015 και ενδέχεται να φτάσει και τις 180.000 σε σχέση με το 2010. Μόνο για το 2012 συνταξιοδοτήθηκαν 32.000 δημόσιοι υπάλληλοι όταν η πρόβλεψη ήταν μόνο για 20.000.
Η ολοκλήρωση των οργανογραμμάτων των υπουργείων εντός του Μαρτίου αποτελούσε μνημονιακή δέσμευση της χώρας όπως και η λίστα των υπάλλήλων που εκτιμάται ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα από κάθε υπουργείο.
Η κυβέρνηση και κυρίως το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένουν πως έχουν τηρηθεί οι δεσμεύσεις για τις αλλαγές στο κράτος που προβλέπονται στο Μνημόνιο και προετοιμάζονται για την ψήφιση ενός πολυνομοσχεδίου εντός του Μαρτίου που θα ολοκληρώνει τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο περιγράφοντας κυρίως τα κριτήρια αξιολόγησης των ικανοτήτων του προσωπικού.
Στα νέα οργανογράμματα των υπουργείων που επικαλέστηκαν στις πρόσφατες «απειλητικές» δηλώσεις τους αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της Ε.Ε. έχει επιτευχθεί μείωση των οργανικών μονάδων -άρα και των θέσεων ευθύνης- κατά 40% με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές εξοικονομήσεις. Παράλληλα έχει προβλεφθεί η κατάργηση των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων και η ενίσχυση των επιτελικών δράσεων των υπουργείων.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου