Και οι πατεράδες... έχουν ψυχή, αρκεί να έχουν δουλειά και φυσικά να έχουν και παιδιά. Ετσι οι άνδρες-πατεράδες σε εξομοίωση με τις γυναίκες-μητέρες έχουν πλέον τα ίδια δικαιώματα στη γονική άδεια που μπορούν να πάρουν από την εργασία τους (συνολικής διάρκειας 9 μηνών), η οποία έχει στόχο να διευκολύνει αμφοτέρους στην ανατροφή του παιδιού τους.
Το ιστορικό
Μέχρι τώρα γονικές άδειες ακόμα κι αν υπήρχαν αντίστοιχες αιτήσεις από άνδρες που είχαν μικρά παιδιά «κόβονταν» από τις υπηρεσίες με τη λογική ότι αυτές οι άδειες είναι προνόμιο αποκλειστικά των γυναικών.
Χρειάστηκε να καταφύγουν κάποιοι γονείς στον Συνήγορο του Πολίτη για να τοποθετηθεί επί του θέματος το υπουργείο Εργασίας, να διαβιβαστεί το ζήτημα στη Μονάδα Νομοθεσίας Ισότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να υποχωρήσει τελικά από την αρχική του θέση το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και να αλλάξει το καθεστώς αδειών μητρότητας και αδειών ανατροφής.
Αμεσο αποτέλεσμα, οι άνδρες να δικαιωθούν ως εργαζόμενοι γονείς και να κερδίσουν στην πράξη την ισότητα με τις γυναίκες, ώστε να μπορούν να ασχοληθούν και με το μεγάλωμα των παιδιών στην οικογένεια.
Η ιστορία έχει την αρχή της στις αναφορές πολιτών προς τον Συνήγορο του Πολίτη που κατήγγειλαν ότι πολλές υπηρεσίες αφαιρούσαν από την εννεάμηνη άδεια ανατροφής που ζητούσε ο πατέρας υπάλληλος την εξάμηνη άδεια μητρότητας που είχαν λάβει οι μητέρες από τον ΟΑΕΔ.Η Ανεξάρτητη Αρχή είχε την άποψη ότι ενώ τις άδειες μητρότητας τις δικαιούνται μόνον οι μητέρες εργαζόμενες, τις άδειες ανατροφής αξιώνεται κάθε γονιός ξεχωριστά.
Η γονική άδεια δεν έχει καμία σχέση με την ειδική άδεια προστασίας μητρότητας, την οποία δικαιούται κάθε μητέρα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που ασχολείται σε επιχειρήσεις με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση, αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα των εργαζόμενων μητέρων και συνδέεται με την άδεια κύησης και λοχείας (ν. 3655/2008).
Ατομικό δικαίωμα
Αντίθετα η 9μηνη άδεια αποτελεί γονική άδεια, είναι δηλαδή ατομικό δικαίωμα κάθε γονιού ανεξάρτητα από φύλο και είναι δυνατόν να δοθεί είτε στον πατέρα είτε στη μητέρα του ανηλίκου έπειτα από κοινή απόφαση που θα πάρουν οι δύο γονείς και έχει σχέση με τις ιδιομορφίες της οικογένειάς τους.
Οι δύο κατηγορίες αδειών έχουν σημαντικές διαφορές ως προς τη φύση, το περιεχόμενο, το σκοπό και η λήψη της μιας δεν επιτρέπεται να θίξει το δικαίωμα λήψης της άλλης, διαφορετικά παραβιάζεται το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Οπως είναι γνωστό, ο χρόνος εργασίας του γονέα υπαλλήλου μειώνεται κατά δύο ώρες κάθε μέρα μέχρι το παιδί να γίνει δύο χρονών και κατά μία ώρα κάθε μέρα μέχρι το παιδί να γίνει τεσσάρων ετών, άρα ο εργαζόμενος γονιός έχει συνολικά εννέα μήνες άδεια με αποδοχές για την ανατροφή του παιδιού του αν δεν κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου.
Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου