Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΕ Πείραμα... αυτοδιαχείρισης στη Θεσσαλονίκη

Μία νέα μορφή λειτουργίας και διαχείρισης βιομηχανικών μονάδων, οι οποίες έχουν βάλει «λουκέτο», αλλά μπορούν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία να μπουν ξανά στην παραγωγή, αναδύεται από τη Βόρεια Ελλάδα και αφορά στην αυτοδιαχείριση εργοστασίων, που έκλεισαν, από τους εργαζομένους τους.





Μία ανάλογη περίπτωση, που ίσως είναι και από τις πρώτες πανελλαδικά, προκύπτει στην περίπτωση του εργοστασίου της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (ΒΙΟΜΕ), θυγατρικής της βιομηχανίας δομικών υλικών, Φίλκεραμ-Johnson. Η τελευταία κλείνοντας έναν κύκλο δεκαετιών προσφοράς στην τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης, «λύγισε» κάτω από τα οικονομικά της προβλήματα, τα οποία έγιναν «ασήκωτα» ιδιαίτερα μετά την έναρξη της κρίσης στη χώρα.

Η ΒΙΟΜΕ έχει ως ακριβές αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία προϊόντων συμπληρωματικών των κεραμικών πλακιδίων (σ.σ. κόλλες, αρμοί κ.ά.).

Tον Μάιο του 2011 η Φίλκεραμ Johnson, η οποία κήρυξε αργότερα και πτώχευση, προχώρησε σε στάση πληρωμών προς τους εργαζομένους και εγκατέλειψε το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ. Οι περίπου 70 εργαζόμενοι της βιομηχανίας με επίσημη πρωτοβουλία τους από τον Οκτώβριο του 2011 δημιούργησαν έναν εργατικό συνεταιρισμό και σ' αυτή τη φάση, με τη συναίνεση και του συνδίκου, οι 38 απ΄ αυτούς θα αναλάβουν οι ίδιοι τη διαχείριση του εργοστασίου.

«Μόνο τα δεδουλευμένα και οι μήνες, που βρισκόμαστε σε επίσχεση εργασίας, πρέπει να προσεγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι αποζημιώσεις μας. Από τον Μάιο του 2011 βρισκόμαστε σ' αυτή την κατάσταση άπραγοι», τόνισε στην «ΗτΣ», ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων της ΒΙΟΜΕ, Μάκης Αναγνώστου. «Απευθυνθήκαμε και στο υπουργείο Εργασίας και ο υφυπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος κατάλαβε ότι έχουμε δίκιο σ' αυτό που ζητάμε. Με την αυτοδιαχείριση του εργοστασίου και βγάζοντας αρχικά σε πλειστηριασμό κάποια έτοιμα και ημι-έτοιμα προϊόντα, ίσως αποκομίσουμε κάτι από τα χρωστούμενα», επισημαίνει ο ίδιος.

Καταστατικό λειτουργίας
Οι εργαζόμενοι υπέγραψαν και ιδιωτικό συμφωνητικό για την αυτοδιεύθυνση και τον εργατικό έλεγχο του εργοστασίου.

«Αναλαμβάνουμε τη λειτουργία του εργοστασίου με όρους πλήρους αυτοδιεύθυνσης και εργατικού ελέγχου τόσο των παραγωγικών όσο των διοικητικών δομών του. Βασική και κεντρική αρχή λειτουργίας του εργοστασίου, της διεξαγωγής του αγώνα μας και κεντρικός όρος των μελλοντικών μας σχεδίων είναι η ισοτιμία στη συμμετοχή και στη λήψη των αποφάσεων, η οριζοντιότητα και η άμεση δημοκρατία», τονίζεται στο σχετικό συμφωνητικό και προστίθεται πως «ανώτατο όργανο αποτελεί η γενική συνέλευση των εργαζομένων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com