Την καθιέρωση πάγιας ρύθμισης οφειλών σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία με ισχύ μέχρι και το 2020, προκειμένου να διευκολύνονται οι επιχειρήσεις σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα απασχολεί έντονα την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και ήδη έχει συζητηθεί σε απανωτές συνεδριάσεις του υπουργού, κ. Γιάννη Βρούτση, με τους διοικητές των Ταμείων, καθώς είναι μεγάλες οι πιέσεις που δέχεται απ' όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες οι οποίες αδυνατούν να πληρώνουν.
Είναι χαρακτηριστικό πως 4 στους 10 αυτοαπασχολούμενους ή επαγγελματίες αδυνατούν να πληρώνουν εισφορές στον ΟΑΕΕ, 5 στους 10 αγρότες δεν είναι σε θέση να πληρώνουν στον ΟΓΑ, ενώ μεγάλες δυσκολίες παρατηρούνται στο ΙΚΑ.
Στο ΙΚΑ βρίσκεται σε εξέλιξη ρύθμιση χρεών με την οποία πληρώνοντας το 20% των παλαιών οφειλών, μπορείς να παραμένεις στη ρύθμιση, πληρώνοντας ταυτόχρονα τις τρέχουσες εισφορές.
Η πάγια ρύθμιση θα είναι πιο «ελαστική» στα παλιά χρέη, καθώς θα προβλέπει την πληρωμή κάθε μήνα του 10% των χρεών.
Το θέμα έχει συζητηθεί με τα στελέχη της τρόικας και προσέκρουσε σε έντονες αντιρρήσεις, τις οποίες ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου ευελπιστεί ότι θα κάμψει, με δεδομένη την άσχημη κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων στο επίπεδο των εισροών χρήματος.
ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ
Ηδη, τόσο η ΓΣΕΒΕΕ όσο και η ΕΣΕΕ έχουν αποστείλει τις προτάσεις τους στον υπουργό Εργασίας, στον οποίο απαριθμούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει για τον ΟΑΕΕ την αποπληρωμή έως έξι διμηνιαίες δόσεις, ανεξαρτήτως ποσού οφειλής, με έκπτωση 100% επί των πρόσθετων τελών, ενώ για ποσό άνω των 25.000 ευρώ να παραμένει σε ισχύ η πάγια ρύθμιση του Ν. 3863/2010.
Για δε ποσά ώς 25.000 ευρώ η αποπληρωμή να γίνεται σε περισσότερες ισόποσες διμηνιαίες δόσεις (όπως περιγράφεται παρακάτω) με έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών. Η ρύθμιση αυτή θα αφορά, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΕ, το 85% των οφειλετών. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι περισσότεροι επαγγελματοβιοτέχνες.
Επίσης, προτείνεται το «πάγωμα» της κεφαλαιοποίησης των παλαιών οφειλών, δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα, την οποία δεν έχει σήμερα, να τις αποπληρώσει μετά το 2014.
Με το «πάγωμα» των παλαιών οφειλών θα παρέχεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο, τουλάχιστον για την περίοδο 2013-2014, να πληρώνει μόνο τις τρέχουσες εισφορές του.
Αντίστοιχα για τις οφειλές στο ΙΚΑ, προτείνεται από 1/1/2014 των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, που καταβάλλουν ανελλιπώς τις εισφορές τους και δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης, έως και 5%. Για δε τις επιχειρήσεις που εντάσσονται σε ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών και τηρούν ανελλιπώς για 36 μήνες.
Για τους οφειλέτες προτείνεται η κεφαλαιοποίηση όλων των οφειλών μέχρι 31/12/2012, έτσι ώστε να τους δίνεται το δικαίωμα να καταβάλλουν τουλάχιστον τις τρέχουσες. Από 1/1/2014 έως 31/12/2014 να καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές και επιπλέον 1% της συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής, με ελάχιστο όριο μηνιαίας καταβολής τα 200 και ανώτατο τα 50.000 ευρώ.
Στο πεδίο των εμπόρων 1 στους 2 έχει ήδη οφειλές προς τον ΟΑΕΕ και η ΕΣΕΕ, αναδεικνύεται ως πρώτιστο πρόβλημα η ηλεκτρονική υποβολή που καθιερώθηκε στο ΙΚΑ να μην περιλαμβάνει τα παλιά χρέη και να μην χρησιμοποιείται ως «εργαλείο ψυχολογικής πίεσης» προς τους επιχειρηματίες να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν άμεσα τις υποχρεώσεις τους.
Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου