Στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στα φορολογικά έσοδα που θα φέρει η ανάπτυξη της οικονομίας εναποθέτει τις ελπίδες της η κυβέρνηση, ώστε να καλύψει την «τρύπα» στα κρατικά ταμεία, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που θα αφήσει ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα.
Ο υπολογισμός που έχει κάνει το οικονομικό επιτελείο για τα έσοδα του νέου φόρου είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ έως 2,1 δισ. ευρώ, μετά και την απόφαση να υπάρχει τελικά αφορολόγητο (μάλλον 50.000 ευρώ).
Ο στόχος των εσόδων για κάθε χρονιά από τους φόρους στα ακίνητα ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ. Το 2013 καλύφθηκε από τα έσοδα του ΕΕΤΗΔΕ, αλλά και τον ΦΑΠ προηγούμενων ετών που δεν είχε αποσταλεί στους φορολογούμενους. Το 2014, όμως, δεν θα υπάρχουν πλέον ΦΑΠ από το παρελθόν για να καλύψουν το κενό στα έσοδα, αφού θεωρητικά θα έχουν εξοφληθεί όλα μέσα στο 2013.
Τα σωσίβια
Η κυβέρνηση πλέον εναποθέτει τις ελπίδες της στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην ανάπτυξη. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δημιουργεί ερωτήματα κατά πόσον η τρόικα θα δεχτεί αυτά τα «δυνητικά» έσοδα χωρίς να ζητήσει να μπουν νέοι φόροι, ώστε να εισπραχθούν τα υπόλοιπα 1,2 δισ. ευρώ και να επιτευχθεί σίγουρα ο στόχος.
Πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι τα νέα μέτρα μπορούν να αποφευχθούν εάν αυξηθούν τα έσοδα από το νέο φόρο. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί εάν υπάρξει σωστή καταγραφή της αγροτικής γης, καθώς μέχρι τώρα παραμένει αδήλωτο ένα μεγάλο κομμάτι αγροτεμαχίων. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή η καταγεγραμμένη αξία της αγροτικής γης φτάνει τα 320 δισ. ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να είναι και διπλάσια. Αυτό σημαίνει ότι αν καταγραφεί το σύνολο των 600 δισ. ευρώ που υπολογίζεται η αγροτική γη, τα έσοδα από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων θα πολλαπλασιαστούν.
Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι φοροαπαλλαγές που άφηναν εκτός φορολογίας ένα μεγάλο κομμάτι ακίνητης περιουσίας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες που ετοιμάζουν το νέο φόρο χτενίζουν ήδη όλες τις φοροαπαλλαγές που προέβλεπαν μέχρι σήμερα οι φόροι ιδιοκτησίας στα ακίνητα, καθώς και όλες τις εξαιρέσεις που είχαν θεσπιστεί για την πληρωμή του ΕΕΤΗΔΕ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εξαιρέσεις που θα μείνουν θα έχουν να κάνουν μόνο με υγεία, πολιτισμό και έρευνα.
Στο τραπέζι έχει πέσει και η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, με εξαίρεση τους λατρευτικούς χώρους. Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζονται στο να φορολογηθεί η εκκλησιαστική περιουσία βάσει της χρήσης των ακινήτων και των αγροτεμαχίων. Ο βασικός διαχωρισμός θα είναι αν η εκμετάλλευση γίνεται για κοινωφελείς ή για εμπορικούς σκοπούς. Παράλληλα, σχεδιάζεται να δοθούν κίνητρα, ακόμα και αφορολόγητο, για όσα ακίνητα και αγροτεμάχια (Εκκλησίας και ιδιωτών) δεν τα εκμεταλλεύονται οι ιδιοκτήτες και τα παραχωρήσουν προς εκμετάλλευση σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Το νέο στοίχημα των φορολογικών αρχών είναι να δώσουν τέλος στο φαινόμενο των πολυτελών κατοικιών, ακόμα και χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, που θεωρούνται «βοηθητικοί» χώροι εκκλησιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, απαλλαγή από τη φορολόγηση θα παίρνει πλέον μόνο το οίκημα του ναού και τα αντίστοιχα τετραγωνικά πέριξ αυτού, και όχι το σύνολο του οικοπέδου και των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα στο οικόπεδο.
Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου