Στις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες και στα έργα περιβάλλοντος και μεταφορών πάνε τα περισσότερα από τα μισά κοινοτικά κονδύλια που εξασφάλισε η κυβέρνηση για την περίοδο 3014-2020.
Η κατανομή των 18,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ως εξής: Στις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες θα διατεθούν 6,34 δισ. ευρώ, σε έργα περιβάλλοντος και μεταφορές 3,41 δισ. ευρώ, στις αναπτυγμένες περιφέρειες 2,5 δισ. ευρώ, στις περιφέρειες που βρίσκονται στο στάδιο της μετάβασης 2,1 δισ. ευρώ, σε διακρατικά έργα 210 εκατ. ευρώ, στη νεανική απασχόληση 170 εκατ. ευρώ, ενώ 2 δισ. ευρώ θα διατεθούν το 2016 μετά την αναθεώρηση.
Στο μεταξύ ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ξεκινά αγώνα ταχύτητας προκειμένου να σχεδιαστεί το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στην εβδομάδα αναμένεται κυβερνητική σύσκεψη ή υπουργικό συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη ο κ. Χατζηδάκης θα συναντηθεί με τις διαχειριστικές αρχές ώστε να ξεκινήσει ο σχεδιασμός των προγραμμάτων.
Εξάλλου, πρέπει να σημειωθεί όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης ό,τι βασικός πυλώνας για την κατάρτιση του νέου ΕΣΠΑ θα είναι το νέο δεκαετές μοντέλο ανάπτυξης της χώρας που σχεδιάζουν το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ κατόπιν των σχετικών εντολών που έχουν δοθεί από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης. Το τελικό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί είναι ο Ιούλιος του 2013.
Επιπλέον υιοθετείται σειρά κανονιστικών ρυθμίσεων, που αναμένεται να διευκολύνουν σημαντικά την υλοποίηση των προγραμμάτων. Συγκεκριμένα:
•Προβλέφθηκε για τις περιφέρειες της Αττικής και της Δυτ. Μακεδονίας σημαντικά αυξημένο ποσοστό συγχρηματοδότησης (80%), σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής (50% και 60% αντίστοιχα).
•Δόθηκε η δυνατότητα προσαύξησης όλων των ισχυόντων ποσοστών συγχρηματοδότησης κατά 10% στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως η Ελλάδα.
•Για τις χώρες αυτές θα ισχύσει μεγαλύτερη προκαταβολή κατά την έναρξη των προγραμμάτων (1,5% τον πρώτο χρόνο, 1,5% το δεύτερο και 1% τον τρίτο αντί για 1%, 1% και 1% αντίστοιχα).
•Μετά την άρση των σχετικών περιορισμών, ο ΦΠΑ, στην περίπτωση που δεν ανακτάται, θα είναι επιλέξιμος για συγχρηματοδότηση, για το σύνολο των παρεμβάσεων.
•Ο αρχικά προβλεφθείς κανόνας Ν+2 χαλάρωσε κατά ένα χρόνο, δίνοντας μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την υλοποίηση των παρεμβάσεων.
Το χρονοδιάγραμμα
Tην Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης συγκαλεί σύσκεψη με τους επικεφαλείς των διαχειριστικών αρχών προκειμένου να δώσει τις κατευθυντήριες εντολές για τον προγραμματισμό του νέου ΕΣΠΑ.
Εκεί, επίσης, θα στείλει και το μήνυμα της έντασης των προσπαθειών για το τρέχον ΕΣΠΑ προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα και να επιταχυνθεί η απορροφητικότητα. Ειδικά για το σκοπό αυτό θα τεθούν κανόνες, ενώ θα ξεκινήσει και η λειτουργία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τους τομείς όπου υπάρχει πρόβλημα.
Εξάλλου, μέσα στον Μάρτιο ο υπουργός προγραμματίζει αναπτυξιακό συνέδριο με θέμα το σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ αλλά και το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.
Μέχρι τον Ιούλιο, είναι η καταληκτική προθεσμία για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, ώστε μετά να ξεκινήσει η υποβολή προτάσεων για τα επιμέρους προγράμματα.
Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου