Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Τα stress tests τελευταίος σκόπελος για τις ελληνικές τράπεζες

Κρίσιμη καμπή θα αποτελέσουν τα νέα stress tests των ελληνικών τραπεζών για την αναχρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας καθώς ο χρονικός ορίζοντας έκδοσης των σχετικών αποτελεσμάτων καθορίζει περίπου και τον χρόνο έναρξης των σημαντικών χρηματοδοτήσεων που προβλέπουν οι τράπεζες για τις επιχειρήσεις.



Μέχρι τότε ασφαλώς οι τράπεζες θα έχουν εισέλθει σε τροχιά δανειοδότησης των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα μέσα από κοινοτικούς πόρους, ενώ πραγματοποιούν συστηματικές εργασίες σε ό,τι αφορά την υποδομή για την αναχρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσα από συζητήσεις και ενδελεχή εξέταση των business plans, την οποία πραγματοποιούν οι αρμόδιες για τον σκοπό αυτόν διευθύνσεις τους.

AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΩΝ
Οι τράπεζες αναμένεται να έχουν τα αποτελέσματα των stress tests περί το τέλος Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου, ενώ θα αποστέλλουν στοιχεία στην ΕΚΤ μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Υπενθυμίζεται πως τα stress tests είναι πανευρωπαϊκά και κατά τούτο έχουν μεγάλη αξία, αφού θα καθορίσουν συνολικά τις ροές κεφαλαίων πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη. Πάντως, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα στην παρούσα φάση και μέσω των μέτρων της ΕΚΤ θα μπορέσουν να διοχετεύσουν περί τα 50 δισ. ευρώ στην αγορά, εκ των οποίων 20 δισ. ευρώ προορίζονται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
Σε περίπτωση που οι τράπεζες έχουν καλά αποτελέσματα όσον αφορά τα stress tests θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους για την άντληση και νέας ρευστότητας από την αγορά, στοιχείο το οποίο θα δώσει σε αυτές ακόμη μεγαλύτερες ευχέρειες για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com