Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Αδιαλλαξία με πρόσχημα την κοινωνική αλληλεγγύη

Με δελτίο Τύπου στις 27.6.2014 το υπουργείο Οικονομικών δίνει παράταση στην υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος μέχρι και τη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014 «ευχαριστώντας» τους φορολογούμενους για τη διάθεση φορολογικής συμμόρφωσης και κοινωνικής αλληλεγγύης που έδειξαν την τελευταία εβδομάδα, όπου, πάντα κατά το δελτίο Τύπου, υπεβλήθησαν 700.000 δηλώσεις.




Όμως στις 20.6.2014 είχε καλέσει τους φορολογούμενους να σπεύσουν και να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση εντός των υπαρχουσών προθεσμιών, δηλαδή έως τις 30 Ιουνίου, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι και την ημερομηνία εκείνη είχαν υποβληθεί 3 εκατομμύρια δηλώσεις, ενώ εκκρεμούσαν ακόμη περίπου 2,8 εκατομμύρια. Στη συνέχεια με δελτίο Τύπου της 24.6.2014 κάλεσε ξανά τους φορολογούμενους να σπεύσουν και να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι την υπάρχουσα προθεσμία, δείχνοντας «αίσθημα φορολογικής συμμόρφωσης και κοινωνικής αλληλεγγύης», υπενθυμίζοντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα προκαλέσει προβλήματα στη νέα εκκαθάριση του κοινωνικού μερίσματος με τα στοιχεία για το 2013, όπως και στην χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος!

Σύμφωνα με τον ισχύοντα, για τα εισοδήματα του 2013, ΚΦΕ η δήλωση υποβάλλεται από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου. Επίσης με τη σχετική εγκύκλιο ορίζεται ότι οι συμπληρωματικές - τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται μέσω διαδικτύου μετά την παρέλευση 30 ημερών από την ημερομηνία έναρξης υποβολής των δηλώσεων.

Φέτος το σύστημα άνοιξε στις 20 Μαρτίου, σαράντα επτά ημέρες αργότερα από την εκ του νόμου οριζόμενη έναρξη. Πολλά απαραίτητα στοιχεία για την υποβολή των δηλώσεων στάλθηκαν με καθυστέρηση στη ΓΓΠΣ, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι φορολογούμενοι έγιναν μάρτυρες προβλημάτων με συνεπακόλουθη αδυναμία του συστήματος να δεχθεί δηλώσεις (μηνύματα όπως Error 500 -- Internal Server Error From RFC 2068 Hypertext Transfer Protocol -- - κ.λπ. ήταν στην ημερήσια διάταξη), η εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων δεν έχει ανοίξει και το σύστημα εξακολουθεί να «αγνοεί» τη διάταξη για τη φορολογία όσων έχουν εισοδήματα έως 5.000 ευρώ με την κλίμακα των μισθωτών.

Όπως αναφέρεται στο υπόψη δελτίο Τύπου, ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί είναι στα 3,3 εκατομμύρια, ενώ απέμεναν για υποβολή 2,5 εκατομμύρια δηλώσεις, ήτοι 357.142 δηλώσεις ανά ημέρα!

Στο ερώτημα, αν το σύστημα μπορεί να αντέξει αυτό τον αριθμό, το υπουργείο δεν απαντάει, αλλά επισημαίνει ότι οι ώρες κατά τις οποίες το φορτίο είναι χαμηλό και είναι πολύ πιο άμεση η ανταπόκριση του Taxis είναι μέχρι τις 09:30 το πρωί, από τις 14:00 έως και τις 17:00 και μετά τις 21:30 το βράδυ! Αυτό εκλαμβάνεται ως «συμβουλή» ή ως ρεσιτάλ αναλγησίας και αδιαλλαξίας; Μάλλον το δεύτερο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com