Ενα βήμα προς την «ευελιξία» του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης έκαναν οι 28 ευρωπαίοι ηγέτες, τονίζοντας στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συμβαδίζει με την ανάπτυξη και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Δίνουμε τη δυνατότητα της καλύτερης δυνατής χρήσης του ΣΣΑ για να προωθηθεί η ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα μέσω μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Φαν Ρομπάι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου. Ο Χ. Ρομπάι ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας παραμένουν ως έχουν, ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο υπογράμμισε ότι κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν ζήτησε την αλλαγή τους.
«Σεβόμαστε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», αναφέρουν ρητά στα συμπεράσματά τους οι ευρωπαίοι ηγέτες. «Όλες οι οικονομίες μας πρέπει να εξακολουθήσουν να επιδιώκουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σαφέστατα, η κοινή μας ισχύς εξαρτάται από την επιτυχία κάθε χώρας ξεχωριστά. Για το λόγο αυτόν, η Ένωση χρειάζεται τολμηρά βήματα για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη, να αυξήσει τις επενδύσεις, να δημιουργήσει περισσότερες και καλύτερες θέσεις απασχόλησης και να ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα. Αυτό επίσης προϋποθέτει βέλτιστη χρήση της ευελιξίας που βασίζεται στους ισχύοντες κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», επισημαίνεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Επιπλέον, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογραμμίζεται ότι λόγω των σταθερά υψηλών επιπέδων του χρέους και της ανεργίας και της χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, πρέπει να συνεχισθεί η εφαρμογή «ευνοϊκής προς την ανάπτυξη και διαφοροποιημένης δημοσιονομικής εξυγίανσης».
Επισημαίνεται ακόμη πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και βελτιώνουν τη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών, «αξιοποιώντας βέλτιστα την εγγενή ευελιξία των ισχυόντων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».
Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή του πλαισίου διακυβέρνησης της ΕΕ έως την 14η Δεκεμβρίου 2014.
Οι 28 στα συμπεράσματά τους τονίζουν επίσης ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και άνιση και ότι «πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, προκειμένου να αυξηθεί το αναπτυξιακό δυναμικό της Ευρώπης και να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερες θέσεις απασχόλησης».
Προσθέτουν ότι απαιτείται ενισχυμένη δράση για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας, μεταρρύθμιση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και των δημοσίων διοικήσεων και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
«Πετύχαμε ό,τι επιθυμούσαμε, δόθηκαν σημαντικά περιθώρια κινήσεων», δήλωσε στο περιθώριο της συνόδου ο Ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σάντρο Γκότζι. «Υπάρχει ευελιξία όσον αφορά την δέσμευση να ληφθούν υπόψη οι δομικές μεταρρυθμίσεις και την δυνατότητα να αναπτυχθούν τα αναγκαία μέσα για μεσοπρόθεσμα σχέδια επενδύσεων», πρόσθεσε.
«Πρόκειται για μια νίκηhttp://cdncache-a.akamaihd.net/items/it/img/arrow-10x10.png της Ιταλίας, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, ιδίως αν λάβουμε υπόψη το σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε», υπογράμμισε ο Γκότζι μιλώντας σε ιταλούς δημοσιογράφους.
Οι αποφάσεις της Συνόδου θα υποβληθούν σε ανάλυση και εκτίμηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο «πριν λήξει η ιταλική εκ περιτροπής προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ερχόμενο Δεκέμβριο»
Σάββατο 28 Ιουνίου 2014
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου