Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Στα 77 δισ. τα «κόκκινα» δάνεια

Σήμα κινδύνου, από τον νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, για τα «κόκκινα» δάνεια. Μιλώντας κατά την ακρόασή του στην επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, ο Γ. Στουρνάρας αποκάλυψε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αν και παρουσιάζουν επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησής τους, διαμορφώθηκαν στο 33,5% στα τέλη του πρώτου τριμήνου 2014 από 31,9% στα τέλη του 2013.





Συγκεκριμένα δήλωσε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφθασαν τα 77 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 42 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρηματικά δάνεια, τα 25 δισ. ευρώ στεγαστικά και τα 10 δισ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια.

Ο διοικητής της ΤτΕ προανήγγειλε ότι θα υπάρξει συντονισμός της κεντρικής τράπεζας με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων». Ο Γ. Στουρνάρας επισήμανε ότι η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση και η ανασυγκρότηση των τραπεζών έχουν δημιουργήσει τις στέρεες βάσεις που απαιτούνται για να μπορέσει σύντομα ο κλάδος να ενισχύσει δυναμικά την ανάκαμψη της οικονομίας. Αν και οι τράπεζες δεν έχουν ουσιαστικά επιστρέψει σε κερδοφορία, καθώς τα θετικά μεγέθη του τέλους του 2013 οφείλονται σε μη επαναλαμβανόμενες πηγές εσόδων, η σημαντική εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησής τους και η περιστολή δαπανών έχουν συμβάλει στην καταγραφή θετικών οργανικών αποτελεσμάτων πριν από τις προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο και τους άλλους κινδύνους.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2014, τα μετά από τις προβλέψεις αποτελέσματα των τραπεζών καταγράφουν ζημίες ύψους 0,6 δισ. ευρώ. Και αυτό γιατί ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, με κυριότερη την επίπτωση στα μεγέθη του από το ύψος των προβληματικών δανείων, όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο κ. Στουρνάρας.

Δεδομένου ότι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί βασική πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα και εν τέλει για την ελληνική οικονομία, στην οποία θα διοχετευθούν χρηματοδοτικοί πόροι από την ανάκτηση των δανείων, η ΤτΕ και η πολιτεία έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες. Ειδικότερα, η ΤτΕ, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες εξωτερικού συμβούλου, έχει ήδη κάνει μία αποτίμηση της κατάστασης και του τρόπου διαχείρισης του προβλήματος από κάθε πιστωτικό ίδρυμα.

Στη βάση της αποτίμησης αυτής, η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε πρόσφατα Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής με την οποία ζητείται από τα πιστωτικά ιδρύματα να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες εσωτερικής αναδιοργάνωσης αλλά και του τρόπου αντιμετώπισης των δανειοληπτών. Παράλληλα, η ΤτΕ προχώρησε και στην κατάρτιση Κώδικα Δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ως βασικές προτεραιότητες να εξασφαλίσει: α) τη μέγιστη δυνατή ανάκτηση των πόρων ώστε να μειωθεί το τελικό κόστος για τον Ελληνα φορολογούμενο, β) τις κατάλληλες ρυθμίσεις για ζώσες επιχειρήσεις και συνεργάσιμους δανειολήπτες ώστε και η παραγωγική βάση της χώρας να στηριχθεί και να αποφευχθούν κοινωνικές αδικίες σε κρίσιμους τομείς όπως η πρώτη κατοικία ή οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και γ) ίση μεταχείριση των προβληματικών δανειοληπτών που υπάγονται σε ειδικές εκκαθαρίσεις με όμοιες περιπτώσεις που υπάγονται στα εν λειτουργία πιστωτικά ιδρύματα.

Πέραν των ενεργειών αυτών, καταλυτικό παράγοντα για τη βελτίωση του ποσού είσπραξης απαιτήσεων από δάνεια σε καθυστέρηση θα αποτελέσει η παγίωση θετικών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, που θα οδηγήσει τόσο στην αύξηση του ποσοστού είσπραξης των υφιστάμενων δανείων σε καθυστέρηση όσο και στον περιορισμό του ποσοστού των νέων δανείων σε καθυστέρηση.

Η διαφαινόμενη οικονομική ανάκαμψη, σε συνδυασμό με την παγίωση και περαιτέρω ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης, θα συμβάλει στην προοδευτική αύξηση των καταθέσεων, ενισχύοντας τις δυνατότητες των τραπεζών μμεσοπρόθεσμα να στηρίξουν με χρηματοδότηση την οικονομική δραστηριότητα, τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Οι δυνατότητες αυτές έχουν ήδη διευρυνθεί, καθώς άρχισε να αποκαθίσταται η πρόσβαση των τραπεζών στις διεθνείς αγορές χρήματος, ομολόγων και μετοχικών κεφαλαίων. Ο διορισμός του κ. Στουρνάρα εγκρίθηκε με δέκα ψήφους υπέρ έναντι επτά κατά και ένα «παρών». Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ενέργειες
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε πρόσφατα Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής με την οποία ζητείται από τα πιστωτικά ιδρύματα να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες εσωτερικής αναδιοργάνωσης αλλά και του τρόπου αντιμετώπισης των δανειοληπτών.

Κώδικας
Η ΤτΕ προχώρησε και στην κατάρτιση Κώδικα Δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com