Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 5,2 δισ. στο πεντάμηνο

«Φουσκώνει» επικίνδυνα μήνα με τον μήνα η «δεξαμενή» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, αποδεικνύοντας ότι εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν ξεπεράσει ήδη τα όρια των φοροδοτικών τους αντοχών.




Τα νεότερα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αποκαλύπτουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν εκτιναχθεί στα επίπεδα-ρεκόρ των 66,37 δισ. ευρώ, δηλαδή το 36,5% του ΑΕΠ της χώρας, και αποτελούν πλέον ωρολογιακή «βόμβα» στα θεμέλια της ομαλής εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού.

Στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη άγγιξαν τα 5,2 δισ. ευρώ. Τον Μάιο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 873 εκατ. ευρώ, ενώ τα πράγματα θα δυσκολέψουν για τα νοικοκυριά από τον επόμενο μήνα, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία μαζεμένους φόρους για τα εισοδήματά τους και την ακίνητη περιουσία τους. Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να καταβληθούν 11 δισ. ευρώ σε φόρους εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, αλλά και για τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.

Ηδη το οικονομικό επιτελείο έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, καθώς η είσπραξη 11 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους θεωρείται ένας ιδιαίτερα δύσκολος στόχος, όταν κάθε μήνα οι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους φόρους σχεδόν 1 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζεται να επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα το θέμα της βελτίωσης των όρων της ρύθμισης για την τμηματική εξόφλησης των οφειλών προς την εφορία με αύξηση του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης έως 48 αντί 12, που ισχύει σήμερα, τη μείωση του επιτοκίου, το οποίο χαρακτηρίζεται υψηλό, καθώς και την κατάργηση της υποχρέωσης εμπράγματων εγγυήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:

Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν στο πρώτο πεντάμηνο του έτους ανήλθαν σε 5,198 δισ. ευρώ. Ειδικότερα τον Ιανουάριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώθηκαν στα 962 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο στα 1,39 δισ. ευρώ, τον Μάρτιο σε 1,2 δισ. ευρώ, τον Απρίλιο σε 763 εκατ. ευρώ και τον Μάιο σε 873 εκατ. ευρώ.
Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών έως το τέλος του 2013 και νέων από τις αρχές του 2014) προσεγγίζει τα 66,4 δισ. ευρώ.
Τα έσοδα που εισέπραξε το Δημόσιο από τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο πρώτο πεντάμηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε 1,437 δισ. ευρώ.

Φορολογικοί έλεγχοι
Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώνονται στο ελεγκτικό πεδίο. Παρά τις προσπάθειες των τελευταίων δύο μηνών, τα αποτελέσματα είναι ακόμη μακριά από τους μνημονιακούς στόχους.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους οι πλήρεις έλεγχοι που ολοκληρώθηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις έφτασαν στους 153 έναντι στόχου εξαμήνου για 250 ελέγχους, με αποτέλεσμα και η είσπραξη φόρων και προστίμων να περιορίζεται στο 32,43% έναντι στόχου 65%. Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα από τους μερικούς ελέγχους, καθώς ο δείκτης έφτασε στο 243 έναντι στόχου 340 ελέγχων.

Το οικονομικό επιτελείο, αν και έχει δώσει βάρος στους ελέγχους ατόμων μεγάλου πλούτου, με τη συμπλήρωση του πενταμήνου ολοκληρώθηκαν μόλις 202 έλεγχοι. Ωστόσο, στελέχη της ΓΓΔΕ επισημαίνουν ότι είναι σε εξέλιξη 1.222 έλεγχοι, οι οποίοι σύντομα θα φέρουν εισπρακτικά αποτελέσματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com