Με «κλειδί» για την κατάληψη μιας θέσης ευθύνης στο Δημόσιο, τη διενέργεια δομημένης συνέντευξης και αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τη μοριοδότηση των τυπικών προσόντων, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης βάζει άμεσα σε εφαρμογή το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων.
Το νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και με βάση τον σχεδιασμό, σε πρώτη φάση αναμένεται να γίνει η επιλογή 21 γενικών διευθυντών ανθρωπίνου δυναμικού, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι 62 γενικοί διευθυντές. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ακολουθεί μέσα στο 2015 η επιλογή των 383 διευθυντών και των 1.384 τμηματαρχών. Δικαίωμα υποβολής αίτησης για τις θέσεις θα έχουν όλοι οι υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ.
Η διαδικασία προβλέπει τρία στάδια. Αρχικά θα εξετάζεται αν οι υποψήφιοι έχουν τα τυπικά προσόντα της προκήρυξης, θα ακολουθούν γραπτές εξετάσεις και όσοι περάσουν θα υποβάλλονται σε συνέντευξη. Σύμφωνα με το υπουργείο, η δομημένη συνέντευξη, που θα διενεργείται από επιτροπή στην οποία την πλειοψηφία θα έχουν τα προερχόμενα από τα ΑΣΕΠ ή πιστοποιημένα από την Ανεξάρτητη Αρχή μέλη, θα έχει τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά:
Θα γίνεται με προσχεδιασμένη μέθοδο αξιολόγησης.
Θα έχει κοινά κριτήρια που θα προκύπτουν από την περιγραφή της θέσης.
Το πάνελ των αξιολογητών θα έχει συγκεκριμένους ρόλους και πιστοποιημένη ικανότητα διεξαγωγής συνεντεύξεων.
Οι ερωτήσεις θα διέπονται από συγκεκριμένη μεθοδολογία για όλους τους υποψηφίους που διεκδικούν συγκεκριμένη θέση.
Τα πεδία της αξιολόγησης που βαθμολογούνται στη συνέντευξη είναι πέντε και αφορούν τη γνώση του αντικειμένου, τη σταδιοδρομία και την επαγγελματική δραστηριότητα, τις διοικητικές ικανότητες, τα χαρίσματα και τις αδυναμίες και τέλος τη γενική εντύπωση.
Η συνέντευξη θα είναι βαρύνουσας σημασίας για την επιλογή γενικών διευθυντών, αφού θα υπολογίζεται σε ποσοστό 70% έναντι 30% των τυπικών προσόντων και των γραπτών εξετάσεων. Κατά 60% θα υπολογίζεται στην επιλογή διευθυντών και κατά 50% στην επιλογή τμηματαρχών.
Μισθολόγιο
Την ίδια ώρα υπό εξέταση βρίσκεται ο σχεδιασμός για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που αναμένεται να ψηφισθεί μέχρι το τέλος του έτους για να εφαρμοστεί το 2015. Βασική του φιλοσοφία είναι η ανακατανομή του μισθολογικού κόστους με στόχο την αμοιβή ανάλογα με τα προσόντα και την απόδοση κάθε εργαζόμενου.
Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει «ψαλίδι» στις αποδοχές υπαλλήλων χαμηλών προσόντων. Τα ποσά που θα εξοικονομηθούν θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να δοθούν τα πριμ παραγωγικότητας σε όσους πιάσουν τους στόχους, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν αυξήσεις και στους βασικούς μισθούς εκπαιδευτικών, καθηγητών πανεπιστημίων και νοσηλευτών.
Πάγωμα της εφαρμογής του νόμου για την αξιολόγηση του προσωπικού του δήμου Aθηναίων, μέχρι την έκδοση της απόφαση του ΣτE, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο της Aθήνας.
Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου