Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Η κρίση δεν πέρασε, προειδοποιεί η S&P

Διακριτική προειδοποίηση για τη δυναμική ανάκτησης σταθερής πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές απηύθυνε η Standard & Poor's, που θεωρεί απίθανες, στο ορατό μέλλον, αναβαθμίσεις στην Ευρωζώνη, αφού τα κράτη-μέλη πρέπει να εργαστούν σκληρά για να περιορίσουν το χρέος τους και να ενισχύσουν την ανάκαμψη.



«Εάν μάθαμε κάτι από την κρίση στην Ευρωζώνη είναι πόσο γρήγορα μπορεί κανείς να χάσει την πρόσβαση στις αγορές, πάλι. Θα ήταν πρώιμο να κρίνουμε την Ελλάδα από την πρόσβαση σε αυτές», δήλωσε χθες κορυφαίο στέλεχος του διεθνούς οίκου. Παράλληλα όμως τόνισε πως ειδικά την Ελλάδα έχει μεγάλη σημασία να δούμε πως θα βελτιωθεί το προφίλ του ελληνικού χρέους από μια αξιοσημείωτη επιμήκυνση στα δάνεια του επίσημου τομέα.Ο Moritz Kraemer, επικεφαλής του τμήματος αξιολογήσεων της S&P για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, έδωσε σαφές στίγμα της στάσης που πρόκειται να κρατήσει ο οίκος:

[1] «Βλέπει» να ακολουθεί μια «ήρεμη περίοδος» όσον αφορά στο ενδεχόμενο αλλαγών στις αξιολογήσεις κρατών-μελών στην Ευρώπη. «Μένει να γίνει αρκετή δουλειά, η υπερχρέωση σε περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού ενέχει τεράστιους κινδύνους για την προοπτική ανάπτυξης», τόνισε, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει ανάγκη αναβαθμίσεων έως ότου βελτιωθούν τα θεμελιώδη μεγέθη.

[2] Η επιστροφή στις αγορές της Κύπρου και της Ελλάδας είχε μικρή επίπτωση στις αξιολογήσεις των δύο χωρών. «Ελλάδα και Κύπρος απέχουν πολύ από το να είναι αυτάρκεις και να χρηματοδοτούνται μόνες τους», εκτίμησε. Έσπευσε όμως να τονίσει πως αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι πως θα βελτιωθεί το προφίλ του ελληνικού χρέους από μια πολύ σημαντική επιμήκυνση των δανείων που έχει λάβει η χώρα από τον επίσημο τομέα.

[3] «Εάν μάθαμε κάτι από την κρίση στην Ευρωζώνη είναι το πόσο γρήγορα μπορείς να χάσεις την πρόσβαση στις αγορές, ξανά. Θα ήταν πρώιμο να κρίνεις την Ελλάδα από την πρόσβαση στις αγορές», έσπευσε να προειδοποιήσει ο κ. Kraemer. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης νέου, πιθανόν επταετούς διάρκειας, ομολόγου, ίσως και πριν από τον Αύγουστο, προκειμένου να δανειστεί από τις αγορές περίπου 3 δισ. ευρώ.

Ernst & Young
Από την πλευρά της, η Ernst &Young εκτίμησε χθες πως η αύξηση της εξωτερικής ζήτησης στην Ελλάδα παραμένει «κλειδί» για την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2015, ενώ υποστηρίζει πως η ενθουσιώδης υποδοχή που επιφύλαξαν οι επενδυτές στην πρώτη ομολογιακή έκδοση του Δημοσίου τον Απρίλιο δεν δικαιολογείται από τα βασικά οικονομικά μεγέθη. Θεωρεί δε πως η διαρκής αύξηση των εξαγωγών κατά 5% ετησίως θα οδηγήσει σε ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων. Σύμφωνα με τον οίκο που αναμένει ύφεση με συρρίκνωση 0,3% φέτος, ο χαμηλός βαθμός αξιοποίησης του παραγωγικού δυναμικού και η αβεβαιότητα για τις προοπτικές ιδίως σε περιβάλλον αποπληθωρισμού θα περιορίσουν την αύξηση των ιδιωτικών κεφαλαίων.

Θεωρεί πως η αύξηση της εξωτερικής ζήτησης παραμένει «κλειδί» για την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2015. Οι τουριστικές εισπράξεις θα παραμείνουν υψηλές και ενώ οι εξαγωγές έως τώρα ήταν χαμηλότερες των προσδοκιών, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με την εσωτερική δυναμική των τιμών θα βελτιώσουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα.

Η ιδιωτική κατανάλωση θα ανακάμψει ελαφρά, ενώ θα υποχωρήσει η πίεση της δημοσιονομικής προσαρμογής, επιτρέποντας ανάπτυξη 1,6% το 2015 και 2% ετησίως στη διετία 2016 - 2018.

RBS
Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και η μείωση των επιτοκίων δεν θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος, εκτιμά η Royal Bank of Scotland, που δεν θεωρεί ρεαλιστικούς τους στόχους για ανάπτυξη άνω του 4% στην Ελλάδα σε ονομαστικό επίπεδο και επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 4% του ΑΕΠ και εκτιμά πως τελικά θα απαιτηθεί νέο «κούρεμα» του χρέους. Υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα προσπαθήσει να αποφύγει τρίτο πακέτο βοήθειας, θέμα που θέτει εκτός της πολιτικής της ατζέντας, βασιζόμενη σε εγχώριες πηγές και τράπεζες. Η Ευρώπη όμως αναμένεται να πιέσει για περιορισμένο τρίτο πακέτο, ώστε η οικονομία να μην ξεφύγει από τους μνημονιακούς όρους.

Επέστρεψαν 33,8 εκατ. «μαύρο χρήμα»

Στα 33,8 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα έσοδα από εγκληματικές ενέργειες κατά του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, που διευκρίνισε, μάλιστα, χθες, πως η τελευταία κατάθεση έγινε μόλις πριν από τέσσερις μέρες.
Με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ορίζεται πως αυτά τα ποσά «αποτελούν έσοδα του προϋπολογισμού στο έτος που κατατίθενται, ενώ, παράλληλα, αντίστοιχου ύψους πιστώσεις μπορούν να εγγράφονται στον τακτικό προϋπολογισμό σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται για ενίσχυση προγραμμάτων ή δράσεων που αφορούν σε εκπαίδευση, έρευνα, υγεία και κοινωνική αλληλεγγύη».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com