Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

ΥΠΑΝ: Χαρτογραφεί τους φόρους υπέρ τρίτων με τη συνεργασία των πολιτών

Σε πλήρη χαρτογράφηση των χρεώσεων υπέρ τρίτων προχωράει το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση των τιμών και ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας.




Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου για την αναβάθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας και από σήμερα τίθεται σε λειτουργία ο διαδικτυακός ιστότοπος http://ggevm.cloudapp.net όπου οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν επώνυμα ή ανώνυμα τις εισφορές που καταβάλλουν υπέρ τρίτων.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, μπορούν οι καταναλωτές να εκφράζουν ελεύθερα και τις απόψεις τους για τις χρεώσεις στο πλαίσιο ενός γόνιμου διαλόγου, καθώς σε αρκετά προϊόντα και υπηρεσίες έχει παρατηρηθεί ότι η τιμή τους αυξάνεται από τη χρέωση των συγκεκριμένων εισφορών.

Με τη λειτουργία του συγκεκριμένου ιστότοπου και με την επικουρική συμβολή των πολιτών αναμένεται να υπάρξει πλήρης χαρτογράφηση των χρεώσεων οι οποίες εμπεριέχονται στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα που θα προκύψουν, θα αξιολογηθούν, θα εκτιμηθούν και θα ληφθούν οι ενδεδειγμένες αποφάσεις.

Το υπουργείο καλεί το καταναλωτικό κοινό να συμμετάσχει στην προσπάθεια και να καταθέσει στο συγκεκριμένο ιστότοπο στοιχεία που αφορούν εισφορές υπέρ τρίτων στις χρεώσεις προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι χρεώσεις υπέρ τρίτων αποτελούν φόρους, εισφορές ή τέλη που πληρώνουν όλοι οι πολίτες μέσα από τις καθημερινές τους συναλλαγές και καταλήγουν σε άλλο φορέα από αυτόν που ο πολίτης πραγματοποιεί τη συναλλαγή. Υπάρχουν εκατοντάδες χρεώσεις υπέρ τρίτων οι οποίες έχουν ως δικαιούχους το δημόσιο, δήμους, ομοσπονδίες, συλλόγους, ινστιτούτα, συνδικάτα ή άλλους φορείς.

Παραδείγματα Χρεώσεων Υπέρ Τρίτων
- H εισφορά 0,15% στην εισαγωγή ειδών από την αλλοδαπή, ο πρόσθετος φόρος 0,50% επί της αξίας των εισαγόμενων εμπορευμάτων και η εισφορά 2.0% στα εισιτήρια του ΟΣΕ.

- Ένα άλλο παράδειγμα είναι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στα οποία περιλαμβάνονται χρεώσεις υπέρ τρίτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com