Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Κοντά στο 0,5% η ανάπτυξη φέτος

Σε ελαφρώς πιο συντηρητικές προβλέψεις για την ανάπτυξη φέτος προχώρησε ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας, εκτιμώντας πως η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος μπορεί να κινηθεί περί το 0,5%, εάν συνεχιστεί η τάση ανάσχεσης της ύφεσης που καταγράφεται έως τώρα.




Πρέπει να σημειωθεί πως τόσο στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο όσο και στις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν η εκτίμηση για την ανάπτυξη φέτος ήταν στο 0,6%.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια σημαντική καμπή και τα δεδομένα, έως σήμερα, επιτρέπουν αισιοδοξία για την προοπτική της οικονομίας, ενώ μεταξύ άλλων σημείωσε πως στο πρώτο τρίμηνο του 2014 οι επενδύσεις, εκτός κατοικιών, αυξήθηκαν κατά 1,7%. Ωστόσο, προειδοποίησε πως υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι και αβεβαιότητες που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή να αντιστρέψουν την πορεία.

Στο πλαίσιο αυτό έθεσε ως προτεραιότητες την ενίσχυση της θετικής δυναμικής που καταγράφεται με συνέχιση επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, ανασυγκρότηση του Δημοσίου καθώς και αναπροσανατολισμό του αναπτυξιακού προτύπου προς επενδύσεις και εξαγωγές. Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές είναι δύο τομείς οι οποίοι, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, θα στηρίξουν κατά κύριο λόγο την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ειδικά για τις επενδύσεις ο νέος διοικητής τόνισε πως η ανάκαμψη της οικονομίας προϋποθέτει την αναστροφή της αρνητικής τους πορείας, ενώ με βάση στοιχεία που παρέθεσε η συνεχιζόμενη μείωση των επενδύσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2014 αντανακλά τη συνεχιζόμενη πτώση των επενδύσεων σε κατοικία (-42,3%), ενώ οι επενδύσεις εκτός κατοικιών παρουσίασαν μικρή άνοδο 1,7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com