Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Εντατική προετοιμασία στην κυβέρνηση για την «μετά τρόικα» εποχή

Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας υπογραμμίζει πως πρακτικά από την ερχόμενη εβδομάδα «μπαίνουν» τα θεμέλια της μεγάλης φθινοπωρινής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, με την Αθήνα να ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να σηματοδοτήσει την έναρξη της «μετά τρόικα» εποχής και το υπουργείο Οικονομικών να προετοιμάζει εντατικά συστηματική καταγραφή των παρεμβάσεων στα χρόνια του Μνημονίου, στοχεύοντας σε διορθώσεις, εν καιρώ.




Απολύτως κρίσιμο για την τύχη του κυβερνητικού «Grand Plan», που προβλέπει τη... «Μεγάλη Έξοδο» από το Μνημόνιο, τουλάχιστον όπως το γνωρίζουμε έως σήμερα, είναι το προσεχές διάστημα. Η κυβέρνηση καταρτίζει ήδη τη στρατηγική της επόμενης μέρας, ευελπιστώντας, σε ένα ρευστό πολιτικό περιβάλλον, να σηματοδοτηθεί το συντομότερο δυνατό η έναρξη της «μετά τρόικα» εποχής. Αποφεύγοντας τη λήψη ενός τρίτου δανείου και αποσπώντας ένα «πολιτικό δώρο» με μία νέα ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και τη σταδιακή έναρξη των φορο-ελαφρύνσεων.

Στενός συνομιλητής του Γκίκα Χαρδούβελη αναφέρει πως ο υπουργός προωθεί με εντατικούς ρυθμούς μια συστηματική καταγραφή του κόστους - οφέλους όλων των μέτρων και των αλλαγών, ώστε να προσδιοριστεί πού και με ποιο τρόπο πρέπει να δοθεί έμφαση στις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν την επόμενη μέρα. Από εκεί θα προκύψουν τα πραγματικά περιθώρια των φορο-ελαφρύνσεων που επιδιώκει μετ' επιτάσεως η κυβέρνηση και ένα σημαντικό όπλο της Αθήνας στην κρίσιμη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου.
Εντατική προετοιμασία στην κυβέρνηση για την «μετά τρόικα» εποχή

Όπως τονίζει μιλώντας στην «Η» κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, τα θεμέλια της μεγάλης φθινοπωρινής διαπραγμάτευσης, στην οποία θα κριθεί η τύχη του κυβερνητικού σχεδίου, μπαίνουν τώρα:

Πρώτος σταθμός είναι η σύσκεψη των τεχνοκρατών του Eurogroup, του γνωστού EuroWorkingGroup τη Δευτέρα, όπου ο Χρ. Στεφανάδης, ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, θα παρουσιάσει στην τεχνική ομάδα υποστήριξης του EuroWorkingGroup την πρόοδο της Αθήνας στην υλοποίηση των δώδεκα προαπαιτούμενων.

Περίπου μία εβδομάδα αργότερα, στο Eurogroup της 7ης Ιουλίου, το ελληνικό ζήτημα κυριαρχεί στην ατζέντα των συζητήσεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και ο Γκίκας Χαρδούβελης θα κληθεί αυτή τη φορά να παρουσιάσει έργα. Στο επόμενο Eurogroup θα κριθεί ουσιαστικά και η σύνθεση με την οποία η τρόικα θα «κατέβει» στην Αθήνα αμέσως μετά, δηλαδή εάν θα είναι τελικά ή όχι οι επικεφαλής της ή μόνο τα τεχνικά κλιμάκια.

«Αυτή τη φορά παίζονται πολλά. Εμείς πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά και να προσέλθουμε στη συζήτηση καθαροί, χωρίς εκκρεμότητες και να πείσουμε την άλλη πλευρά πως οι στόχοι για μεταρρυθμίσεις και απαρέγκλιτη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι πρώτα δικοί μας και δεν τους υλοποιούμε με το ζόρι, επειδή μας πιέζει η τρόικα» εκμυστηρεύεται κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Όπως εκτιμά η ίδια πηγή, εάν το στοίχημα είναι να πείσουμε τους πιστωτές πως μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας, δεν επιτρέπονται πισωγυρίσματα και πρέπει να είμαστε εμείς εκείνοι που θα δεσμευτούμε σε ένα Σύμφωνο Μεταρρυθμίσεων για τα επόμενα χρόνια, ώστε να περιφρουρηθεί η δημοσιονομική προσαρμογή και η δυναμική της ανάκαμψης. «Είμαστε στον προθάλαμο της εξόδου από το Μνημόνιο, ίσως και της παρουσίας της τρόικας στην Ελλάδα, αυτό όμως προϋποθέτει να πείσουμε πως έχουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος προσαρμογής», τονίζει η ίδια πηγή, υπογραμμίζοντας πως πλέον έχει έλθει η ώρα της μεγάλης αναδιάρθρωσης στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

«Θα απαιτηθεί αρκετός καιρός, ίσως 3 - 4 χρόνια, όμως τώρα είναι η ευκαιρία για τον μεγάλο μετασχηματισμό της οικονομίας, με σημείο αφετηρίας την ισχυρή δημοσιονομική βελτίωση που έχει καταγραφεί με τεράστιες θυσίες έως σήμερα», εκτιμά. Στόχος είναι η ανάκτηση μόνιμης πρόσβασης της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, έως το 2016, με τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης να έχουν ήδη διαμηνύσει πως εάν κάτι μας δίδαξε η κρίση είναι το πόσο γρήγορα οι αγορές μπορούν να κλείσουν την πόρτα του δανεισμού.

Η μεγάλη μάχη
Σε κάθε περίπτωση η «αναμέτρηση» με την τρόικα το φθινόπωρο υπόσχεται... δυνατές συγκινήσεις. Όλα θα εξελιχθούν σε περιβάλλον πολυεπίπεδων πιέσεων καταρχήν στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, κατά δεύτερον στις δύσκολες σχέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Ευρώπη, που καλείται να λάβει δύσκολες αποφάσεις, χαράσσοντας τη στρατηγική των επόμενων δεκαετιών: Όπως παραδέχεται η πολιτική και οικονομική ελίτ της Ευρωζώνης, ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα περιμένει την Ευρωζώνη να λύσει τα προβλήματά της με κυρίαρχα την υπερχρέωση των κρατών-μελών, που διατηρεί την Ευρωζώνη στο έλεος των αγορών, και τη διασφάλιση φθηνής ενέργειας για τις μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Στην κρίσιμη αυτή καμπή οι «αδύναμοι κρίκοι» που πρωταγωνίστησαν στην κρίση χρέους, με πρώτη την Ελλάδα, θα παρακολουθούνται ίσως στενότερα από τα δύσκολα χρόνια του Μνημονίου, αφού ένα νέο «ατύχημα» στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια είναι κάτι που, καταρχήν οι Ευρωπαίοι, θέλουν να αποτρέψουν πάση θυσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com