Δια .... αλληλογραφίας με τους επικεφαλής της τρόικας και παρουσία των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα συνεχίζεται η αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος με την κυβέρνηση να επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου όλα τα ανοικτά μέτωπα και να αποφύγει το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων το 2014.
Με τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών το μεσημέρι του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του φθινοπωρινού ελέγχου και οι κ.κ. Π. Τόμσεν , Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς αποχώρησαν για να επιστρέψουν επί ελληνικού εδάφους μετά το Eurogroup το οποίο πραγματοποιείται στις 14 Οκτωβρίου.
Μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε συμφωνία σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα -οριοθετείται στα 100 εκατ. ευρώ - και την ύφεση (4%) του 2013.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών τις επόμενες 15 με 20 ημέρες οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν μέσω ηλεκτρονικής
αλληλογραφίας ενώ στην πρωτεύουσα παραμένουν τεχνικά κλιμάκια, που θα συνεχίσουν τις επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες.
Τα ανοιχτά μέτωπα που προκαλούν... πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο είναι τα ακόλουθα:
-Τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2014. Η τρόικα ζητά πρόσθετα μέτρα για το επόμενο έτος προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 2,75 δις ευρώ. Η ελληνική πλευρά αντιτείνει πως υπάρχουν περιθώρια μόνο για παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα υπενθυμίζοντας πως για την επόμενη χρονιά προβλέπεται μείωση δαπανών της τάξης των 3,8 δις ευρώ.
-Οι ασθενικές επιδόσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με την τρόικα να μην δέχεται τις προβολές των φορολογικών εσόδων για το 2014.
-Η οριστικοποίηση του σχεδίου νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που πρέπει να είναι έτοιμο το αργότερο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι τελικά ο συνολικός φόρος ακινήτων που θα βεβαιωθεί θα είναι κατά πολύ χαμηλότερος από τα 4,15 δις ευρώ (αρχική απαίτηση τρόικας).
-Η “μαύρη τρύπα” στα ασφαλιστικά ταμεία την οποία το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει στα 580 εκατ. ευρώ για την επόμενη χρονιά.
-Οι τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις για την δόση του 1 δις ευρώ και κυρίως η εξυγίανση της ΕΑΣ με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αποφεύγει το “λουκέτο” στην εταιρεία στο οποίο εμμένει η τρόικα.
-Οι δράσεις που θα αναληφθούν για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί πως σε κοινό ανακοινωθέν του ΔΝΤ , της Ε.Ε και της ΕΚΤ γνωστοποιείται η διακοπή των διαπραγματεύσεων οι οποίες θα επαναληφθούν τις προσεχείς εβδομάδες και γίνεται λόγος για “καλή πρόοδο” των συνομιλιών.
Μεγάλη απόσταση χωρίζει κυβέρνηση και τρόικα όσον αφορά τις τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις για την αποδέσμευση της δόσης του Οκτωβρίου ύψους 1 δις ευρώ.
Πλέον στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια ώστε το θέμα της δόσης να εξεταστεί από το Euro Working Group στις αρχές Οκτωβρίου και να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση στο Eurogroup στις 14 του μήνα.
Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι στην παρούσα φάση η καθυστέρηση εκταμίευσης της δόσης δεν δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας στο ελληνικό Δημόσιο.
Το οξύτερο πρόβλημα όσον αφορά τα προαπαιτούμενα σχετίζεται με τα σχέδια αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ , ΕΛΒΟ ) και της ΛΑΡΚΟ.
Για τις δύο πρώτες η τρόικα εμμένει στην θέση της για “λουκέτο” προβάλλοντας το επιχείρημα πως ακόμη και μετά τη συρρίκνωση τους και την μετατροπή τους σε αμιγώς στρατιωτικές βιομηχανίες θα συνεχίσουν να παράγουν ελλείμματα για τον προϋπολογισμό.
Ο νέος Κώδικας Δικηγόρων μεταφράζεται στα αγγλικά για να εκτιμηθεί
από τους εμπειρογνώμονες της τρόικας.
Η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί στις επόμενες 10- 15 ημέρες.
-Τέλος συνεχίζεται η αξιολόγηση του προγράμματος διαθεσιμότητας στο
Δημόσιο
Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου