Αποκλειστική συνέντευξη στην τηλεόραση της Deutsche Welle παραχώρησε το μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ Γιεργκ Άσμουσεν. Εκτενείς οι αναφορές στην Ελλάδα και στο ενδεχόμενο τρίτου πακέτου στήριξης.
Ο Γιεργκ Άσμουσεν διαπιστώνει καταρχήν σημαντική πρόοδο στην Ελλάδα:
«Στην Ελλάδα έγιναν πολλά τα τελευταία χρόνια. Σε αντίθεση με την άποψη που εκφράζεται σε άλλες χώρες, στην Ελλάδα συντελούνται αξιοσημείωτες αλλά και δύσκολες διαδικασίες προσαρμογής, έχουν προχωρήσει, για παράδειγμα, σημαντικά με την δημοσιονομική εξυγίανση, εντούτοις η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση.
Η ανεργία έχει φτάσει το 60%, αλλά παρ' όλα αυτά και στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνουν περισσότερα. Το μήνυμα λοιπόν είναι σαφές, έκαναν πάρα πολλά, θέλω να το υπογραμμίσω αυτό και σε ένδειξη σεβασμού, αλλά αναφορικά με το πώς μπορεί να αναπτυχθεί και πάλι η χώρα και να δημιουργηθούν έτσι και θέσεις εργασίας, θα πρέπει να γίνουν σαφώς περισσότερα, ειδικά στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη».
«Καταθλιπτική και απαράδεκτη η ανεργία»
Πώς αξιολογεί όμως ο ίδιος το κλίμα στην Ελλάδα, δεδομένου ότι επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα; «Εξαρτάται βέβαια από το ποιον βλέπεις εκεί. Πιστεύω ότι η σημερινή κυβέρνηση στηρίζει το πρόγραμμα προσαρμογής (...).
Δεν το κάνεις για να αρέσεις, κατά κάποιον τρόπο, στην Τρόικα ή σε μια ξένη αρχηγό κράτους. Πιστεύω πραγματικά λοιπόν ότι η κυβέρνηση στηρίζει αυτό το πρόγραμμα. Εντούτοις συνάντησα και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, συνάντησα νέους ανθρώπους. Σε αυτούς το κλίμα βέβαια είναι ιδιαίτερα τεταμένο γιατί η υψηλή ανεργία προκαλεί κατάθλιψη και είναι απαράδεκτη».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα και τρίτο πακέτο στήριξης, το μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ, εκτίμησε ότι είναι «ακόμη νωρίς για να απαντηθεί το ερώτημα. Το τρέχον πρόγραμμα τρέχει μέχρι τα τέλη του επόμενου χρόνου, μέχρι τα τέλη του 2014, και θα πρέπει να δούμε εάν η Ελλάδα αποκτήσει μόνη της πρόσβαση στις αγορές. Εάν δεν τα καταφέρει, τότε θα πρέπει να το προσπαθήσει και πάλι στο δεύτερο μισό του 2014. Για την περίπτωση που δεν αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, το Eurogroup έχει πει ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα και πέραν του τρέχοντος προγράμματος».
Το 2014 οι όποιες αποφάσεις
Πότε αναμένει λοιπόν ο ίδιος τη λήψη των σχετικών αποφάσεων;
«Η απόφαση για ένα πιθανό τρίτο πρόγραμμα δεν μπορεί να ληφθεί πριν το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο της ερχόμενης χρονιάς. Αυτό εξαρτάται από το βαθμό που η ίδια η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει επαρκώς στις χρηματαγορές».
Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου