Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Τα SOS του Πολυνομοσχεδίου

Στην είσπραξη φόρων, εισφορών και χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και την καταβολή του ΦΠΑ με δόσεις ρίχνει το βάρος το πολυνομοσχέδιο που θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή την Κυριακή το βράδυ, ώστε να απελευθερωθούν από την τρόικα δόσεις ύψους 8,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.




Το Μέγαρο Μαξίμου είναι ξεκάθαρο για τις απολύσεις στο δημόσιο που θα ανέλθουν σε 15.000 ως το τέλος του 2014 από τις δεξαμενές συμβασιούχων αορίστου χρόνου και τους οργανισμούς που θα καταργηθούν.

Αναφορικά με την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων τις Κυριακές και του επαγγέλματος των λογιστών εξακολουθούν να υπάρχουν αντιδράσεις και αναμένονται οι τελικές διατυπώσεις του πολυνομοσχεδίου που καλείται να εγκρίνει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορία - ταμεία
Προβλέπονται "απεριόριστες" δόσεις για φυσικά πρόσωπα με χρέη ως 5.000 ευρώ με το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης να ξεκινάει από τα 10 ευρώ, ανάλογα με τα εισοδήματα του οφειλέτη. Επίσης προβλέπεται ευνοϊκή μεταχείριση με πολλές και χαμηλές δόσεις και για εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Για επαγγελματίες και επιχειρήσεις ορίζονται έως 48 δόσεις.

Φόροι στα ακίνητα
Το "χαράτσι" ακινήτων παραμένει και το 2013, μειωμένο οριζόντια κατά 15% και θα εισπραχθεί από τη ΔΕΗ. Υπάρχει πρόβλεψη για Ενιαίο Φόρο Ακινήτων το 2014 χωρίς να περιλαμβάνεται η τελική ρύθμιση.

Φορολογία 18άρηδων
Οι νέοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν εισοδήματα δεν υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση, το ίδιο και όσοι νέοι έχουν περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητο, ακίνητο) και είναι προστατευόμενα τέκνα. Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για εξαίρεση από τα τεκμήρια συνδικαιούχων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ θα πρέπει υποχρεωτικά να λάβουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Νέο σύστημα πληρωμής ΦΠΑ

1η περίπτωση: Υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ με καταβολή ελάχιστου ποσού 10 ευρώ με το υπόλοιπο ποσό να εξοφλείται σε δύο δόσεις. Στο τέλος του ίδιου μήνα θα καταβάλλεται η πρώτη δόση, ενώ στο τέλος του επόμενου μήνα θα εξοφλείται η δεύτερη δόση προσαυξημένη κατά 2%.

2η περίπτωση: Καταβολή του 50% του ΦΠΑ με την υποβολή της δήλωσης και εξόφληση του υπόλοιπου ποσού στο τέλος του
επόμενου μήνα.

Δημόσιοι υπάλληλοι
Προβλέπονται 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις ως τα τέλη του 2014, εκ των οποίων οι 4.000 φέτος. Θα ισχύσει ο κανόνας για κάθε μία αποχώρηση να γίνεται μία πρόσληψη με αυστηρά και αξιοκρατικά κριτήρια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com