Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Ύφεση 5,1% βλέπει στην Ελλάδα η Bank of America Merrill Lynch

Στο 5,1% εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί η ύφεση στην Ελλάδα το 2013 η Bank of America Merrill Lynch, στην τελευταία ανάλυση της, με το 2014 να θεωρεί ότι θα είναι ένα έτος στασιμότητας.




Η Bank of America Merrill Lynch θεωρεί ότι, χωρίς να χαρακτηρίζονται αποτυχημένα τα προγράμματα διάσωσης, μερικές χώρες ίσως χρειαστούν περισσότερη βοήθεια για να σταθούν στις αγορές και να καλύψουν μέσω αυτών τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες.
Χωρίς να αναφέρεται λεπτομερώς στην Ελλάδα, η Bank of America Merrill Lynch θεωρεί ότι τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ιρλανδία βρίσκονται πολύ κοντά στην έξοδο από την εποπτεία της Τρόικας. Για να θεωρηθούν επιτυχημένα τα προγράμματα της πρέπει να πληρούν τέσσερα κριτήρια:
1) Εάν το ΔΝΤ σώσει τις χώρες από τη χρεοκοπία
2) Εάν οι χώρες ήταν σε θέση να επιστρέψουν στις χρηματοπιστωτικές αγορές, χωρίς στήριξη, αφού εφάρμοσαν ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ
3) Εάν οι χώρες στο πλαίσιο του προγράμματος του ΔΝΤ έχουν επιτύχει τη μείωση των ανισορροπιών, δηλαδή, μείωση των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών και του χρέους
4) Εάν η οικονομική ανάκαμψη ήταν αποτέλεσμα εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η Bank of America Merrill Lynch απαντά και σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα:
α) Η παρέμβαση του ΔΝΤ περιορίζει την κρίση;
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί, τα προγράμματα του ΔΝΤ προκαλούν εκροές κεφαλαίων, ενώ σε βάθος 5ετίας αυξάνουν την πιθανότητα χρεοκοπίας.
β) Τα προγράμματα του ΔΝΤ ενισχύουν την επιστροφή στην ανάπτυξη;
Τα στοιχεία δείχνουν τα προγράμματα του ΔΝΤ δεν οδηγούν υψηλότερα τους δείκτες ανάπτυξης.
γ) Τα προγράμματα του ΔΝΤ προσελκύουν τα ιδιωτικά κεφάλαια;
Μόλις διαπιστωθεί η επιτυχία της εφαρμογής του προγράμματος, το πρόγραμμα συνήθως επιδρά θετικά στα κεφάλαια, ενώ μπορεί να έχει και έμμεση επίδραση στην ανάκτηση της πρόσβασης στην αγορά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com