Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Εκτός δημοσίου χιλιάδες συμβασιούχοι που επέστρεψαν με προσωρινή διαταγή

Από τη δεξαμενή των συμβασιούχων που επέτρεψαν στο Δημόσιο με προσωρινή δικαστική διαταγή, θα γίνουν οι πρώτες απολύσεις από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή θα προστεθεί διάταξη η οποία θα προβλέπει την απομάκρυνση όσων συμβασιούχων είχαν επιστρέψει με προσωρινή δικαστική διαταγή.




Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα υπάρξει πράσινο φως από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Ρουπακιώτη.

Το θέμα προέκυψε στη σύσκεψη που είχε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ουσιαστικά με τη ρύθμιση γίνεται προσπάθεια να μπει φρένο σε μια βιομηχανία προσωρινών διαταγών μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα. Με τον τρόπο αυτό χιλιάδες συμβασιούχοι παραμένουν στις υπηρεσίες τους καθώς η κύρια δίκη μπορεί να γίνει μετά από χρόνια.

Σύμφωνα με την επίμαχη ρύθμιση, μεταξύ των άλλων, καταργείται η πρόσφατη διάταξη του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη που ψηφίστηκε από την Βουλή (άρθρο 64 Ν. 4139/2013) και προβλέπει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».

Παράλληλα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο καταργούνται και όσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων έχουν εκδοθεί και διατάσσουν την επαναπρόσληψη εργαζομένων, ενώ αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν εργαζομένους μπορούν να εκδοθούν μόνο για τυπικούς λόγους. Οπως είναι για μη έγγραφη απόλυση (αλλά προφορική) εργαζομένου, για απόλυση χωρίς καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης, κ.λπ.

Αντίθετα, στις περιπτώσεις απολύσεως εργαζομένων, δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων επί της ουσίας, δηλαδή, για τις περιπτώσεις εκείνες που η καταγγελία της σύμβασης είναι καταχρηστική.

Εν τω μεταξύ, επίθεση στον κ. Μανιτάκη εξαπέλυσε η Ένωση Εργατολόγων η οποία κάνει λόγο για συνταγματική εκτροπή. Του καταλογίζουν ότι καταργεί δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν προσωρινά εργαζόμενους, φωτογραφίζοντας κυρίως τις αποφάσεις προσωρινής επαναπρόσληψης συμβασιούχων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο πολυνομοσχέδιο υπάρχει διάταξη που αναφέρει πως «από την έναρξη ισχύος της παρούσας παύουν να ισχύουν για το μέλλον αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ήδη εκδοθεί και ρυθμίζουν προσωρινά διαρκείς έννομες σχέσεις, εκτός αν έχει ήδη συζητηθεί η κύρια αγωγή στο πλαίσιο της οποία εκδόθηκε η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων και αναμένεται η έκδοση αποφάσεως» (παρ. 4 άρθρου 692 ΚπολΔ). Δηλαδή ο νομοθέτης, παρά τη ρητή Συνταγματικά κατοχυρωμένη δικαστική προστασία του πολίτη και παρά τα όσα έχουν επανειλημμένως κριθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την προσωρινή δικαστική προστασία του πολίτη, οδηγεί στην έξοδο καταργώντας με νόμο τις δικαστικές αποφάσεις δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, για τους οποίους η δικαιοσύνη ήδη έχει αποφασίσει ότι έχουν αποτελέσει θύματα της καταχρηστικής συμπεριφοράς του εργοδότη τους (στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα)".

Επίσης, εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων θα ανακοινωθούν και οι πρώτοι φορείς που καταργούνται με το αιτιολογικό ότι δεν είναι «απαραίτητοι» και ως εκ τούτου θα προκύψουν και οι πρώτες απολύσεις στο δημόσιο.

Στο μεταξύ, με αφορμή και τις αλλαγές που συντελούνται στις οργανωτικές μονάδες των υπουργείων, αλλά και τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου, σε έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που απεστάλη σε όλα τα υπουργεία, τους φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες, επισημαίνεται ότι κρίνεται επιβεβλημένη η επικαιροποίηση του «Μητρώου» δημοσίων υπηρεσιών και φορέων.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, το «Μητρώο» αποτελεί αναλυτική ή κατά κατηγορίες καταγραφή των δημόσιων υπηρεσιών και των φορέων της δημόσιας διοίκησης, με αναφορά, στη νομική τους μορφή και στην υπαγωγή τους ή μη στο δημόσιο τομέα και συνεπάγεται διαφορετική, κάθε φορά, σχέση εξάρτησής τους από το κράτος.

Σκοπός της κατάρτισης και της δημοσίευσης του «Μητρώου» είναι η αξιόπιστη καταγραφή των φορέων, οι οποίοι συγκροτούν την έννοια του Δημόσιου Τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com