Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Γιάννος Παπαντωνίου: «Εγώ οδήγησα την Ελλάδα στο ευρώ και έπραξα σωστά»

«Εγώ οδήγησα τη χώρα μου στο κοινό νόμισμα και μέχρι σήμερα πιστεύω ότι ήταν η σωστή απόφαση», γράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου στο περιοδικό Foreign Affairs, επιμένοντας πως οι πληγές της Ελλάδας δεν υπήρξαν αναπόφευκτη συνέπεια της εισόδου στην Ευρωζώνη.






Ο ίδιος υποστηρίζει ότι για την κρίση ευθύνονται η έκρηξη δανεισμού της Ελλάδας στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, οι λάθος επιλογές των κυβερνώντων και η αβελτηρία τους στο να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν και να συνεχίσουν τις ιδιωτικοποιήσεις.

Στο άρθρο του ο Γιάννος Παπαντωνίου κάνει ιδιαίτερη μνεία στην περιβόητη «απογραφή» που εφάρμοσε η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή. «Είναι σαν να αναλαμβάνει ο νέος διευθύνων σύμβουλος σε μία εταιρεία και να αλλάζει τους κανόνες της κερδοφορίας για να φανούν αποτυχημένες οι παλιές επιδόσεις» γράφει χαρακτηριστικά.

Μολονότι υπερασπίζεται το ευρώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών επισημαίνει και τις ατέλειες του συστήματος: «Επειδή είναι μία ατελής νομισματική ένωση, οι λιγότερο ανταγωνιστικές οικονομίες της δεν μπορούν να προωθήσουν τις εξαγωγές του υποτιμώντας το νόμισμα τους ούτε να στηριχθεί σε κάποιον υπερεθνικό δανειστή», εξηγεί.

Για την έξοδο από την κρίση ο Γιάννος Παπαντωνίου προτείνει μεταξύ άλλων τη μείωση των κρατικών δαπανών, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενθάρρυνση της μισθολογικής ευελιξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com