Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Τι αλλάζει στις Ένοπλες Δυνάμεις

Αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσίασε την Πέμπτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Ουσιαστικά πρόκειται για περιορισμένες αλλαγές καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μόλις 45 στρατόπεδα φέρεται ότι καταργούνται. Σε πρώτη φάση μειώνονται σε ποσοστό 20% οι ανώτατοι αξιωματικοί και προβλέπεται σταδιακά τα επόμενα χρόνια ακόμα μεγαλύτερη μείωση.




Η περικοπή θέσεων ανώτατων αξιωματικών αφορά κυρίως στο Στρατό Ξηράς ο οποίος διαθέτει πληθώρα στρατηγών, περισσότερους από άλλες χώρες με πολυπληθέστερες ένοπλες δυνάμεις.

Παράλληλα η νέα δομη, που παρουσίασε ο υπουργός, προβλέπει το κλείσιμο σχγηματισμών όπως το Α΄ και Β΄ Σώμα Στρατού.

Από αυτές τις αλλαγές συνολικά εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθεί ένα ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

“Βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι με τη νέα δομή οι Ένοπλες Δυνάμεις και στους τρεις κλάδους γίνονται λειτουργικότερες, αποτελεσματικότερες και πιο γρήγορες στην εκτέλεση της αποστολής που τους έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός” δήλωσε ο υπουργός μετά το πέρας της συνεδρίασης επισημαίνοντας ότι “ενισχύονται οι μάχιμες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, συρρικνώνονται εκεί που χρειάζεται οι δομές διοίκησης για να δοθεί ακριβώς το βάρος στις μάχιμες μονάδες”.

Η συζήτηση γι' αυτές τις αλλαγές και το λουκέτο σε μονάδες του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας που δεν εξυπηρετούν την Εθνική Άμυνα ξεκίνησε μετά την κρίση των Ιμίων το 1996 αλλά ουσιαστικά δεν προχώρησε ποτέ.

Ακόμα και αυτό το σχέδιο που παρουσίασε σήμερα στους βουλευτές ο Π. Παναγιωτόπουλος είχε προετοιμαστεί εδώ και μήνες και παρέμενε ερμητικα κλεισμένο στα συρτάρια του.

Τώρα φαίνεται να βγαινει απο τη ναφθαλίνη καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες περί ανασχηματισμού και ο νυν υπουργός επιχειρεί να επιδείξει έργο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com