Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

ΑΠΕ: Φόρμουλα για ΦΠΑ και δάνεια

Νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και μέτρα για εξυγίανση της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα κατατεθεί αμέσως μετά το Πάσχα στη Βουλή, ανακοίνωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου προσθέτοντας πως το συνολικό κυβερνητικό σχέδιο θα ολοκληρωθεί με την αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου μέσω της ΡΑΕ τον ερχόμενο Μάιο.




Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών, ο κ. Παπαγεωργίου εξειδίκευσε τα μέτρα άμεσης ενέργειας για την αγορά των ΑΠΕ και μείωσης του ελλείμματος της εταιρείας η οποία διαχειρίζεται τον ειδικό λογαριασμό που πληρώνονται όλοι οι παραγωγοί (ΛΑΓΗΕ) τα οποία περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.

Τόνισε πως είναι απολύτως αναγκαίο να μηδενιστεί το έλλειμμα (1,4 δισ.ευρώ) που εμφανίζει ο ΛΑΓΗΕ τονίζοντας σε δραματικούς τόνους πως αν πτωχεύσει τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά για όλη την αλυσίδα ηλεκτρικής ενέργειας, την ΔΕΗ, τους καταναλωτές και τις τράπεζες.

«Σας υπενθυμίζω ότι η Αργεντινή πτώχευσε γιατί κατάρρευσε η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ προσέθεσε πως «επεξεργαζόμαστε τρόπους για να κλείσει το έλλειμμα, να επιβιώσει η αγορά και να μην επιβαρυνθεί υπέρμετρα ο τελικός καταναλωτής» και ανέλυσε τα μέτρα που αφορούν:

- την εισφορά για νέες εγκαταστάσεις που είναι μετά την 1η Ιαναουρίου του 2013 με νέα ποσοστά

- εγγυητική επιστολή ώστε να μην δεσμεύεται ο ηλεκτρικός χώρος από εκείνους που δεν έχουν διάθεση να επενδύσουν αλλά να εμπορευθούν την άδεια

- μη παράτασης του τέλους διακράτησης σε πολύ μικρό διάστημα,

- αναστολής φωτοβολταϊκών μέχρι το τέλος του 2013

- αλλαγή υπολογισμού της τιμής ώστε να πάνε με την μέση τιμή κόστους των θερμικών μονάδων

Ο κ. Παπαγεωργίου διευκρίνισε πως από όλο αυτό το πλαίσιο εξαιρούνται οι στέγες.

Ακόμη, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι εξετάζεται και μόνιμη λύση για την αγορά των ΑΠΕ σε συνεργασία με τις τράπεζες ειδικά για τα φωτοβολταϊκά μόλις τελειώσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επίσης ανακοίνωσε ότι θα δοθεί μία ακόμη παράταση δύο μηνών (τον Νοέμβριο είχε δοθεί παράταση τεσσάρων μηνών) για τις νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταïκών ειδικώς για τους κατ' επάγγελμα αγρότες. Για αυτούς και τα νησιά θα ισχύει το καθεστώς που θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Τέλος, ο κ. Παπαγεωργίου ενημέρωσε ότι σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών επιχειρείται να βρεθεί μια οικονομικώς αποδοτική λύση τόσο για το ΦΠΑ όσο και για τον φόρο που πληρώνουν ειδικώς οι αγρότες αλλά και οι υπόλοιποι παραγωγοί που είναι στις ΑΠΕ.

«Ελπίζουμε ότι τον επόμενο μήνα θα βρεθεί η λύση ώστε να υπάρξει διευκόλυνση στους παραγωγούς και ειδικώς τους αγρότες» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι σε συνεργασία με τις τράπεζες το υπουργείο είναι πολύ κοντά ώστε να βρεθεί η φόρμουλα εκείνη που θα διευκολύνει ειδικώς τους μικρούς παραγωγούς που δανειοδοτήθηκαν για φωτοβολταϊκά (80% του συνόλου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com