Δικούς τους ασθενείς μέσα στα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν πολύ σύντομα να χειρουργούν γιατροί του ΕΣΥ, εισπράττοντας ουσιαστικά νόμιμα φακελάκι.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται σχέδιο που θα επιτρέπει κυρίως στους διευθυντές των τμημάτων να φέρνουν δικούς τους ασθενείς μέσα στο δημόσιο σύστημα και να τους χειρουργούν ή και να τους εξετάζουν έναντι αμοιβής που θα εισέπρατταν και σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια πρόταση που κατατέθηκε από την Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία Συντονιστών Διευθυντών ΕΣΥ στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο και ο οποίος την εξετάζει θετικά. Ηδη έχει αναθέσει σε ομάδα συνεργατών του την επεξεργασία του σχεδίου ώστε να βρεθεί τρόπος εφαρμογής.
Πάνω απ' το τραπέζι
Η πρόταση των Διευθυντών-Συντονιστών του ΕΣΥ νομιμοποιεί το φακελάκι και γενικότερα το «μαύρο χρήμα» στο σύστημα καθώς δίνει το δικαίωμα στους γιατρούς να παίρνουν χρήματα πάνω από το... τραπέζι.
Ωστόσο δείχνει ξεκάθαρα πια την πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει μεγάλο τμήμα των δημόσιων νοσοκομείων.
Μέσα στο σχέδιο που εξετάζεται και προτάθηκε στο υπουργείο Υγείας, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Συντονιστών Διευθυντών ΕΣΥ Νίκος Μαρουδιάς, είναι να έχουν το δικαίωμα να ασκούν μερικό ιδιωτικό έργο και οι Διευθυντές του συστήματος.
Πολλών ταχυτήτων
Αλλωστε σήμερα το ΕΣΥ είναι πολλών... ταχυτήτων. Από τη μία υπάρχουν οι πανεπιστημιακοί γιατροί που διατηρούν κανονικά τα ιδιωτικά τους ιατρεία, παρότι παλαιότερος νόμος επέβαλε το κλείσιμό τους. Υπάρχουν οι νεοφερμένοι στο σύστημα γιατροί του ΙΚΑ που επίσης διατηρούν κανονικά τα ιατρεία τους και εργάζονται στα νοσοκομεία μόλις 5,5 ώρες, ενώ και οι στρατιωτικοί γιατροί έχουν νόμιμο δικαίωμα για ιδιωτικό έργο.
Και επειδή όπως υποστηρίζει ο κ. Μαρουδιάς οι μισθοί των διευθυντών που δεν έχουν και δικαίωμα στις εφημερίες έχουν «τσεκουρωθεί» με τα τελευταία μέτρα, είναι ένας νόμιμος τρόπος να αυξήσουν τα εισοδήματά τους και σιγά σιγά να καταργηθεί και το μαύρο χρήμα.
Να σημειωθεί ότι οι αποδοχές τους έχουν μειωθεί με τη συνεχή περικοπή των επιδομάτων από τα 3.200 ευρώ στα 2.300.
Εκτός των χειρουργείων θα μπορούν επίσης να εξετάζουν ασθενείς στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων με μια αναπροσαρμογή των τιμών. Σήμερα ένας ασθενής για να δει γιατρό το απόγευμα μπορεί να πληρώσει μέχρι και 90 ευρώ ενώ την ίδια ώρα οι τιμές στον ιδιωτικό τομέα έχουν προσαρμοστεί με βάση τις ρυθμίσεις του ΕΟΠΥΥ και χρεώνουν μόλις 20 ευρώ τους ασθενείς.
Οι διευθυντές προτείνουν να αμείβονται με 40 ή 45 ευρώ την επίσκεψη και να καταβάλλουν και ένα ποσοστό στο νοσοκομείο. Αντίστοιχα, θα ισχύσει και για τα χειρουργεία.
Επίσης, ζητούν να έχουν το δικαίωμα μία φορά την εβδομάδα να κάνουν πλήρες ιδιωτικό έργο είτε σε δικό τους ιατρείο είτε σε ιδιωτικό νοσοκομείο.
Στο μεταξύ το κατά τα άλλα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας τείνει να μετατραπεί όλο και περισσότερο σε ένα ιδιωτικό σύστημα και μάλιστα με κακή υποδομή.
Ηδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αφήσει ορθάνοικτη την πόρτα και για να εισβάλουν ακόμη και ιδιωτικές εταιρείες προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία.
Με απόφαση του υπουργού Υγείας τα νέα οργανογράμματα των νοσοκομείων δεν περιλαμβάνουν τα τμήματα προμηθειών, γεγονός που μεταφράζεται από τους εργαζομένους σε «άνοιγμα» προς τον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες είναι πιθανό στο μέλλον να αναλάβουν και αυτό το κομμάτι του ΕΣΥ.
Οι εταιρείες
Εάν εφαρμοσθεί το σχέδιο, όλη η διακίνηση των υλικών των νοσοκομείων θα ελέγχεται από ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα προχωρούν στις απαραίτητες αγορές αλλά και στην ανεύρεση καλύτερων τιμών στην αγορά ώστε και το δικό τους κέρδος να είναι μεγαλύτερο.
Και βέβαια παραμένει άγνωστο εάν ο πρώτος στόχος θα είναι η ποιότητα και η κάλυψη των αναγκών των ασθενών ή απλά η εξοικονόμηση πόρων.
Ομως το ανησυχητικό είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει και ο δρόμος για εισαγωγή ιατρικού υλικού από Τρίτες Χώρες όπου τα προϊόντα είναι πιο φθηνά αλλά αμφιβόλου ποιότητας.
Τα «μπλοκάκια»
Βέβαια η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ πριν από τις προμήθειες έχει ξεκινήσει και από τους γιατρούς καθώς ήδη με βάση νόμο που έχει ψηφιστεί μπορούν να προσλαμβάνονται γιατροί με «μπλοκάκι» για να καλύψουν τυχόν ανάγκες ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος προωθεί μετά μανίας την... επιχείρηση «ιατρικός τουρισμός» μέσω της οποίας σκοπεύει να διαθέσει ολόκληρες κλινικές προς αξιοποίηση σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα συνάψουν συμβόλαια με το εξωτερικό για τη νοσηλεία τουριστών.
Στις κλινικές αυτές μέσα στο σχεδιασμό είναι φυσικά να εργάζονται και γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα που θεωρούνται τα «μεγάλα ονόματα» ώστε να μπορούν να προσελκύσουν ασθενείς.
Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου