Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Τότε υπερθεμάτιζαν, τώρα τα μασάνε...

Με την ψευδαίσθηση ότι θα επιβεβαιωθεί η ρήση περί ασθενούς μνήμης του ελληνικού λαού και με το άγχος της επανατοποθέτησής τους σε ένα πολιτικό σκηνικό που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και βασικοί υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου έλαβαν και συνεχίζουν να λαμβάνουν αποστάσεις από την απόφαση για υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο.




Είναι αδιαμφισβήτητες οι ευθύνες του Γ. Παπανδρέου, που όντως είχε υποβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό το υπουργικό συμβούλιο και τη συλλογική διαδικασία λήψης αποφάσεων, φέρνοντας χωρίς συζήτηση αποφάσεις που ελάμβανε σε στενό κύκλο συνεργατών και συμβούλων προς έγκριση και μόνο.

Αυτό όμως δεν μειώνει τις ευθύνες βασικών υπουργών του και βουλευτών που -με την εξαίρεση του Βαγγέλη Παπαχρήστου, ο οποίος δεν ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο και διεγράφη από τον Γ. Παπανδρέου- προσπάθησαν και προσπαθούν να πείσουν ότι είτε διαφώνησαν είτε δεν γνώριζαν, όταν τότε, με άγνωστες ακόμα τις καταστροφικές επιπτώσεις στην μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, παρέμεναν εντός του κυβερνητικού τρένου.

«Το μακελειό»

Ο Α. Λοβέρδος -που πρόσφατα δήλωσε ότι είχε διαφωνήσει με την έλευση του ΔΝΤ στην Ελλάδα και ότι στελέχη όπως ο Γ. Ραγκούσης και η Α. Διαμαντοπούλου είχαν τότε την ίδια στάση- σαφώς και δεν είναι ο μόνος. Η διαφωνία του αυτή ποτέ δεν καταγράφηκε δημοσίως. Αντιθέτως, έχουν καταγραφεί άλλες, όπως εκείνη του Ιανουαρίου του 2012, όταν με αφορμή την πρώτη φορά που πήγε η δικογραφία για το έλλειμμα του 2009 στη Βουλή, ο κ. Λοβέρδος δήλωνε για τον Γ. Παπανδρέου: «Οποιος επιχειρήσει να προσβάλει τον Γ. Παπανδρέου πολιτικά, η χώρα θα αλλάξει πορεία. Από εκεί που πηγαίνει να μη γονατίσει, θα γίνει μακελειό».

Εκτός από την αντίδραση του Γ. Παπανδρέου, η δήλωση Λοβέρδου προκάλεσε τη διάψευση της Λούκας Κατσέλη, που δήλωσε ότι «ο κ. Λοβέρδος προσπαθεί να ξεπλυθεί στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ». Η κ. Κατσέλη ωστόσο δεν διαχώρισε τη θέση της στο πρώτο Μνημόνιο, αλλά αργότερα δεν ψήφισε το περίφημο άρθρο 37, το οποίο διέλυε τις εργασιακές σχέσεις, και διεγράφη.

Ο Ραγκούσης

Στις δηλώσεις Λοβέρδου αντέδρασε και ο Γ. Ραγκούσης, που πάντως είπε ότι «ήταν και παραμένει σύμφωνος με τη μοναδική εφικτή λύση του ευρωπαϊκού τριμερούς μηχανισμού στήριξης (Ε.Ε. - ΔΝΤ - ΕΚΤ), στον οποίο, αφού πέτυχε τη σύστασή του, αναγκαστικά προσέφυγε η Ελλάδα», συμπληρώνοντας ότι προσωπικά ποτέ δεν ζήτησε υποκριτικά συγγνώμη, όπως έκανε η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε με αυτή τη δήλωση στην προεκλογική παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, όταν, μιλώντας στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ (10 Μαρτίου 2012), είχε πει: «Οφείλουμε να πούμε στον ελληνικό λαό ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις θυσίες, τη μεγάλη προσπάθεια και την αντοχή, και ένα μεγάλο συγγνώμη για διαχρονικά πολιτικά και ιστορικά λάθη και παραλείψεις που βεβαίως βαραίνουν την παράταξή μας».

Η «συγγνώμη»

Το «συγγνώμη» του Ευ. Βενιζέλου για το Μνημόνιο ήρθε επίσης ετεροχρονισμένα. Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, την περίοδο πριν από τη μεγάλη απόφαση υπαγωγής της Ελλάδας και ψήφισης του Μνημονίου, είχε όντως διαφωνήσει. Οχι όμως για την ουσία, αλλά για την τακτική της κυβέρνησης Παπανδρέου να επιχειρήσει να το περάσει με πλειοψηφία 151 και όχι 180 βουλευτών και το επιχείρημα ότι έπρεπε και άλλες πολιτικές δυνάμεις να μοιραστούν τη μεγάλη ευθύνη αυτής της απόφασης.

Αντίστοιχη ήταν και η στάση του Χάρη Καστανίδη, που δεν ψήφισε τη δανειακή σύμβαση αργότερα και αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ, όταν ως υπουργός είχε ταχθεί υπέρ των πρόωρων εκλογών, προκειμένου να επανανομιμοποιηθεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα για το οποίο δεν ψηφίστηκε.

Ξεχωριστή θέση σε αυτή την καταγραφή κατέχει η -επίσης προεκλογική- δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι «δεν διάβασε το Μνημόνιο, επειδή είχε άλλες υποχρεώσεις, άλλα καθήκοντα», δηλαδή την αντιμετώπιση του εγκλήματος ως τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Δεν ήταν δική μου δουλειά να μελετήσω το Μνημόνιο», είχε πει τότε ο κ. Χρυσοχοΐδης, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων.

Επί πρωθυπουργού Παπαδήμου, με αντιπρόεδρο τον Ευ. Βενιζέλο, και αφού είχε ομοφωνήσει ως υπουργός στο πρώτο Μνημόνιο, παραιτήθηκε από τη θέση της και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καταγγέλλοντας τον Φεβρουάριο του 2012 «τη διγλωσσία και την ιδεοληψία της Ε.Ε.» και λέγοντας ότι «η προσπάθεια για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας δεν μπορεί να βασίζεται στη μείωση των μισθών και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων».

Τότε παραιτήθηκε για τους ίδιους λόγους από την κυβέρνηση και ο Γ. Κουτσούκος, που επέστρεψε προεκλογικά στο ΠΑΣΟΚ, διεγράφη και πάλι από τον Ευ. Βενιζέλο επειδή δεν ψήφισε το πακέτο των μέτρων της 7ης Νοεμβρίου, και τώρα ετοιμάζεται να επιστρέψει. Με το πακέτο των μέτρων της 7ης Νοεμβρίου διαφώνησαν και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είχαν συναινέσει στα Μνημόνια 1 και 2, όπως ο κ. Σκανδαλίδης, η Α. Γκερέκου και ο Μ. Μπόλαρης, εκ των οποίων ο κ. Σκανδαλίδης και η κ. Γκερέκου επίσης ετοιμάζονται να επιστρέψουν...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com