Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Από διαφθορά πάμε... «σχετικά καλά», λέει η Διεθνής Διαφάνεια

Μόνο οι μίζες που πέφτουν κάτω από το τραπέζι για τις αγορές όπλων και αμυντικών συστημάτων -ένα κονδύλι που αγγίζει αισίως το δίολου ευκαταφρόνητο ποσόν των 20 δισ. δολαρίων το χρόνο- θα μπορούσαν να χορτάσουν τους πεινασμένους όλης της Γης.




Τη συγκλονιστική αυτή διαπίστωση κάνει η Διεθνής Διαφάνεια που παρουσιάζοντας χθες την έκθεσή της για τη διαφθορά στην άμυνα σε 82 χώρες κατέταξε την Ελλάδα στην τρίτη ομάδα χωρών που εμφανίζουν σχετικά μεσαίο κίνδυνο για διαφθορά.

Οι χώρες διαβαθμίζονται σε μια κλίμακα επτά σημείων, στην κορυφή της οποίας βρίσκονται εννέα χώρες με τη μεγαλύτερη διαφθορά οι οποίες είναι: Αλγερία, Αγκόλα, Καμερούν, Κονγκό, Αίγυπτος, Ερυθραία, Λιβύη, Συρία και Υεμένη. Στον αντίποδα, με ισχυρούς μηχανισμούς καταπολέμησης της διαφθοράς και πολύ μικρό κίνδυνο βρίσκονται δύο χώρες, η Αυστραλία και η Γερμανία.

Στην επόμενη θέση με μικρό κίνδυνο διαφθοράς είναι επτά χώρες, η Αυστρία, οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα. Στην τρίτη θέση που χαρακτηρίζεται από μεσαίο κίνδυνο για διαφθορά βρίσκεται η Ελλάδα, μαζί με άλλες 15 χώρες μεταξύ των οποίων η Αργεντινή, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Κολομβία κ.ά.

Υψηλού κινδύνου

Ακολουθούν 30 χώρες που συνιστούν δύο ομάδες υψηλού κινδύνου για διαφθορά, όπως η Ινδία, το Μεξικό, ο Λίβανος, η Κύπρος, η Νότια Αφρική, η Αιθιοπία, η Ιορδανία, η Κίνα, το Πακιστάν. Στη βαθμίδα με πολύ υψηλό κίνδυνο εμφανίζονται 18 χώρες, μεταξύ των οποίων το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Μαρόκο, το Κατάρ, η Ζιμπάμπουε κ.ά.

Στην έκθεση εμφανίζονται επτά στα δέκα κράτη να είναι ευάλωτα στην κατασπατάληση των πόρων και να στερούνται πρακτικών και εργαλείων κατά της διαφθοράς και μόνο το 15% των κυβερνήσεων να διαθέτει ολοκληρωμένη, υπεύθυνη και αποτελεσματική διαδικασία πολτικής εποπτείας και αμυντικής πολιτικής. Στο 70% των κρατών οι πολίτες δεν μπορούν να λάβουν γνώση για το πόσα χρήματα ξοδεύει η κυβέρνηση για μυστικά αμυντικά κονδύλια και στις μισές χώρες που αξιολογήθηκαν παρατηρήθηκε πλήρης αδιαφάνεια ως προς τη χρηματοδότηση ή πολύ περιορισμένη και συνοπτική πληροφόρηση.

Η Ελλάδα

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η έκθεση σημειώνει ότι κατατάσσεται μεν σε σχετικά «καλή» θέση στην κλίμακα της διαφθοράς, δεν υπάρχει όμως αρκετή διαφάνεια ελέγχου διάθεσης πόρων και η εποπτεία των μυστικών κονδυλίων είναι πολύ περιορισμένη. Τα ποσοστά δαπάνης για την άμυνα και την ασφάλεια για μυστικά κονδύλια δεν είναι διαθέσιμα δημοσίως, ούτε οι σχετικές πληροφορίες περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό που ελέγχει το Κοινοβούλιο. Τέλος, ενώ η δωροδοκία τιμωρείται από το νόμο, ενέργειες δωροδοκίας για την απαλλαγή της υποχρεωτικής στράτευσης ή για ευνοϊκή μετάθεση θεωρούνται κοινή πρακτική στον ελληνικό στρατό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com