Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Παρέμβαση Σημίτη για το νόμο περί ευθύνης υπουργών

Την κατάργηση των ειδικών διατάξεων για την παραγραφή αδικημάτων που ισχύει για υπουργούς «και να ισχύσουν και γι΄αυτούς οι διατάξεις που ισχύουν για όλους τους πολίτες», προτείνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με άρθρο του στο «Εθνος της Κυριακής».





Όπως αναφέρει, “στο κράτος δικαίου τιμωρούνται μόνο οι πράξεις που θεωρούνται από το νόμο ως εγκλήματα και μόνο σε προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες” και συμπληρώνει: “Πολιτικά θέματα κρίνονται με πολιτικές διαδικασίες, την εκλογική αποδοκιμασία ή επιδοκιμασία, την απόρριψη ή αποδοχή της κοινωνίας, τη δημόσια συζήτηση και αντιπαράθεση. Οι ευθύνες όλων μας, και των ίδιων των πολιτών, είναι μεγάλες. Εμείς οι πολίτες, και όχι τα δικαστήρια, είμαστε οι κριτές της πολιτικής”.

Παράλληλα, με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ, τονίζει ότι το κράτους δικαίου βρίσκεται σε αμφισβήτηση καθώς όπως υποστηρίζει “η συζήτηση για τη λίστα Λαγκάρντ, το CD που χάθηκε, τα στικάκια, ένα ή περισσότερα που κυκλοφορούσαν χωρίς να ασχολείται κανείς με το ουσιαστικό πρόβλημα, η απογοητευτική συνεδρίαση της Βουλής έφεραν πάλι στο προσκήνιο το ερώτημα για την επαναλαμβανόμενη αδυναμία να λειτουργήσουν οι θεσμοί μας”.

Τέλος ασκεί κριτική στα κόμματα καθώς όπως επισημαίνει στο άρθρό του "δεν έχουν το θάρρος να εξηγήσουν ότι οι απαράδεκτες αυτές διατάξεις είχαν καθιερωθεί ήδη από το 1876 και επέζησαν λόγω της συνεχούς και ατεκμηρίωτης σκανδαλολογίας που τα ίδια προκαλούσαν" και εκτιμά ότι "ατιμωρησία δεν είναι συνέπεια συνωμοσίας", αλλά "οι πολιτικές-πελατειακές αντιλήψεις, ο λαϊκισμός και η συντεχνιακή αντίληψη βραχυκυκλώνουν τους κανόνες δικαίου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com