Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

«Mε το έτσι θέλω» δότες οργάνων

Σοκ έχει προκαλέσει η διάταξη του πρώην Υπουργού υγείας Λοβέρδου (16 Ιουνίου 2011),που ακυρώνει ουσιαστικά την έννοια του εθελοντισμού για την «δωρεά οργάνων», και υποχρεώνει όλους τους έλληνες πολίτες να είναι «δότες οργάνων». Συγκεκριμένα με τον νόμο 3984/ΦΕΚ 150/Α/27.06.2011 της κυβέρνησης Παπανδρέου, από 01.06.2013 όλοι οι Έλληνες θεωρούνται υποχρεωτικά εθελοντές δότες οργάνων.





Όπως αναφέρει η επίμαχη διάταξη περί «εικαζόμενης συναίνεσης», η αφαίρεση ενός ή περισσότερων οργάνων από ενήλικο (θανόντα, η κλινικά νεκρό) πρόσωπο θα πραγματοποιείται πλέον υποχρεωτικά, και όσο ζούσε δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του.

Η μέχρι πρότινος λήψη οργάνων γινόταν από όσους είχαν εκφράσει γραπτώς την επιθυμία τους αυτή στον ΕΟΜ (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων), ή όταν υπήρχε η συγκατάθεση των συγγενών για την αφαίρεση και δωρεά οργάνων προς μεταμόσχευση.

Με την νέα διάταξη η αφαίρεση οργάνων θα πραγματοποιείται από «Οργανισμούς Αφαίρεσης», που είναι νοσοκομεία Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή ιδιωτικές κλινικές, που έχουν λάβει τη σχετική άδεια.

Την μέχρι πρότινος αποκλειστική αρμοδιότητα για την αφαίρεση οργάνων είχε ο ΕΟΜ,καθώς όσοι επιθυμούσαν να είναι δωρητές οργάνων σώματος το έκαναν ελεύθερα με γραπτή δήλωση στον οργανισμό, όπως συμβαίνει άλλωστε και διεθνώς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com