Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Τα social media, ρυθμιστής της κοινωνικής ταυτότητας

Στην επίδραση των κοινωνικών δικτύων στην ταυτότητα των χρηστών και στις βαθιές αλλαγές που αναμένεται να επιφέρουν τα επόμενα 10 χρόνια αναφέρεται η έρευνα με τίτλο «Ταυτότητες του μέλλοντος» που πραγματοποίησε ο καθηγητής σερ Τζον Μπέντιγκτον για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης.




Τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και τα διαδικτυακά παιχνίδια αλλάζουν την άποψη του χρήστη αναφορικά με την ταυτότητά του και το ποιος είναι ο ρόλος του στη ζωή, υποστηρίζει η έρευνα. Οι παραδοσιακές ιδέες για το τι είναι ταυτότητα αποκτούν μικρότερη σημασία με αποτέλεσμα οι κοινωνίες να γίνονται λιγότερο συνεκτικές.

Η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να έχει θετικές συνέπειες-εκτιμά ο συγγραφέας-όπως συνέβη για παράδειγμα με την αλληλεγγύη που παρατηρήθηκε στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Στον αντίποδα, εάν αγνοηθεί, θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική ειδικά εάν τροφοδοτήσει τον κοινωνικό αποκλεισμό, όπως εκτιμάται ότι συνέβη στις ταραχές του 2011.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι αλλαγές που θα γίνουν την επόμενη δεκαετία σε όλο τον πλανήτη, καθώς αυξάνεται η διάδοση των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, θα είναι βαθιές. Χαρακτηριστικά που καθόριζαν παλιότερα την ταυτότητα κάθε ανθρώπου όπως η καταγωγή, η θρησκεία και η εργασία, στο μέλλον θα παίζουν ρόλο ήσσονος σημασίας. Αντιθέτως, ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα ειδικά των νεαρότερων ατόμων θα επηρεάζονται διαρκώς περισσότερο από τις «διαδικτυακές» τους επιρροές.

Ενδεικτικό της αυξανόμενης ροπής των χρηστών του Διαδικτύου προς τα κοινωνικά δίκτυα είναι το γεγονός ότι το 2011 το 60% εξ αυτών ήταν μέλη κάποιου κοινωνικού δικτύου ενώ ο αντίστοιχος αριθμός τους το 2007 ήταν μόλις 43%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com