Σημαντική συρρίκνωση κατέγραψε ο ελληνικός μεταποιητικός κλάδος τον Οκτώβριο, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης στην εγχώρια αγορά και της πτώσης των παραγγελιών από το εξωτερικό, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Markit που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) υποχώρησε σε χαμηλό τετραμήνου στις 41,0 μονάδες από 42,2 τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης βρίσκεται για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών κάτω από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν τη συρρίκνωση από την επέκταση.
Τα επίπεδα παραγωγής μειώθηκαν με έντονο ρυθμό, με τη μεγαλύτερη υποχώρηση να καταγράφεται στην παραγωγή ενδιάμεσων προϊόντων.
Πτωτικά κινήθηκαν και οι νέες παραγγελίες, εν μέρει λόγω της περαιτέρω απώλειας εξαγωγικών εργασιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου, ο όγκος νέων εργασιών που ανατέθηκαν από πελάτες του εξωτερικού υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2009.
"Η υγεία του ελληνικού μεταποιητικού τομέα παρέμεινε σε τροχιά απότομης επιδείνωσης τον Οκτώβριο, καθώς οι πρόσφατες τιμές του δείκτη PMI δεν παρέχουν καμία ένδειξη μεταβολής των συνθηκών προς όφελος του τομέα", σχολίασε ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit.
"Τα τελευταία ανεπιβεβαίωτα στοιχεία παρείχαν λεπτομερέστερη εικόνα των συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ζητήματα όπως οι πιστώσεις και τα ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία περιορίζουν τις δαπάνες για προμήθειες και υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις να διατηρούν τα επίπεδα αποθεμάτων στο ελάχιστο", πρόσθεσε.
Η ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά το 2013 με το ΑΕΠ να αναμένεται να συρρικνωθεί 4,5% μετά από ύφεση 6,5% φέτος βάσει των προβλέψεων του προϋπολογισμού.
Η χαμηλή ζήτηση οδήγησε σε περαιτέρω περικοπές εργατικού δυναμικού, με τις θέσεις εργασίας να μειώνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Απρίλιο.
Ενισχυμένες εμφανίζονται και οι τιμές εισροών, λόγω του αυξημένου κόστους πρώτων υλών. Οι τιμές εργοστασίου, ωστόσο, υποχώρησαν, λόγω της εξασθενημένης ζήτησης και των ανταγωνιστικών πιέσεων.
Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου