Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

«Μετωπική» για την έκτακτη εισφορά στα φωτοβολταϊκά

Σε μάχη ανάμεσα στους παραγωγούς ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά και τους παραγωγούς με φυσικό αέριο κινδυνεύει να εξελιχθεί η υπόθεση της έκτακτης εισφοράς στον τζίρο των φωτοβολταϊκών σταθμών και των άλλων μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που επιβλήθηκε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο έλλειμμα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).




Το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ έχει ανέλθει στα 370 εκατ. ευρώ και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις ΑΠΕ, καθώς ο Λειτουργός είναι ο φορέας που πληρώνει στους παραγωγούς πράσινης ενέργειας τις εγγυημένες τιμές για τον ηλεκτρισμό που εγχύουν στο σύστημα.

Εισφορά
Ωστόσο οι παραγωγοί «ηλιακής» ενέργειας, που καλούνται να πληρώσουν την υψηλότερη εισφορά, υποστηρίζουν ότι το έλλειμμα κυρίως προκαλείται εξ αιτίας της διατήρησης σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα της Οριακής Τιμής του Συστήματος (ΟΤΣ) στη χονδρική αγορά, μέσω του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους, ενός συστήματος που εξασφαλίζει εγγυημένα έσοδα για τις μονάδες φυσικού αερίου (cost recovery).

Ο λογαριασμός ΑΠΕ στον ΛΑΓΗΕ ουσιαστικά καλύπτει τη διαφορά ανάμεσα στην ΟΤΣ και την εγγυημένη τιμή για κάθε πράσινη τεχνολογία, οπότε όσο χαμηλότερη είναι η ΟΤΣ τόσα μεγαλύτερα είναι τα ποσά που πρέπει να καταβάλει ο λογαριασμός, του οποίου άλλη βασική πηγή τροφοδοσίας είναι το τέλος για τις ΑΠΕ, που πληρώνουμε όλοι. Οι δαπάνες διογκώθηκαν τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας της αθρόας εισόδου «ανανεώσιμων», κυρίως φωτοβολταϊκών, τα οποία σε ισχύ κοντεύουν να φθάσουν τους στόχους για το 2020. Σε συνδυασμό με τη μεγάλη ηλιοφάνεια της χώρας και τις πολύ υψηλές εγγυημένες τιμές (μέχρι πολύ πρόσφατα από τις υψηλότερες στην Ευρώπη), το έλλειμμα του σχετικού λογαριασμού εκτινάχθηκε στα ύψη.

Πριν από λίγες ημέρες, οι ενώσεις των παραγωγών «ηλιακής» ενέργειας υπέβαλαν καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν κατά του cost recovery, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και ότι λειτουργεί ως κρατική επιδότηση υπέρ των ηλεκτροπαραγωγών με φυσικό αέριο.

Στόχος είναι να καταργηθεί ο μηχανισμός, προκειμένου να αυξηθεί η ΟΤΣ και να μην εμφανίζονται οι ΑΠΕ ως υπεύθυνες για το έλλειμμα.

Βέβαια, όλοι αυτοί οι μηχανισμοί καταλήγουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην τσέπη του τελικού καταναλωτή, ο οποίος θα πληρώσει την αύξηση της ΟΤΣ, όπως και τώρα πληρώνει το cost recovery, το τέλος υπέρ ΑΠΕ, τις Αδειες Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) κ.λπ., τα διάφορα υποστηρικτικά συστήματα που λειτουργούν στην αγορά ηλεκτρισμού.

Το cost recovery πάντως είναι ένας μηχανισμός που βαίνει προς κατάργηση, αφού και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις προτάσεις της για την αναδιοργάνωση της αγοράς, προβλέπει τη σταδιακή εξάλειψή του, ως το τέλος του 2014, με την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε δεν θα υπάρχουν οι διάφορες στρεβλώσεις στην αγορά.

Η άρση όλων των στρεβλώσεων είναι και η βασική προϋπόθεση που θέτουν οι ηλεκτροπαραγωγοί από φυσικό αέριο, για την κατάργηση του μέτρου.

Κόστος
Ακόμα, όμως, και αν εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις, το κόστος του ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές δεν θα πάψει να ανεβαίνει. Πέραν των υψηλών εγγυημένων τιμών, η αθρόα είσοδος των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή προ-απαιτεί την εγκατάσταση μονάδων φυσικού αερίου, για να εξασφαλίζουν την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρισμού όταν δεν φυσά, όταν νυχτώνει ή όταν έχει συννεφιά, οπότε δεν λειτουργούν τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά. Το κόστος των επενδύσεων για τις μονάδες αυτές, που θα αυξομειώνουν την παραγωγή τους ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, κάπως πρέπει να αποζημιώνεται, γιατί ακόμα και όταν μένουν stand by καίνε φυσικό αέριο.

Η ευρωπαϊκή πολιτική για τις ΑΠΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα τoυ γαλλικού Monde, θα έχει ως αποτέλεσμα το 2030 τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος να κοστίζουν 50% πιο ακριβά στην Ευρώπη από ό,τι τα αντίστοιχα στις ΗΠΑ.

Τιμές και έσοδα

Οι παραγωγοί «ηλιακής» ενέργειας, που καλούνται να πληρώσουν την υψηλότερη εισφορά, υποστηρίζουν ότι το έλλειμμα κυρίως προκαλείται εξαιτίας της διατήρησης σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα της Οριακής Τιμής του Συστήματος (ΟΤΣ) στη χονδρική αγορά, μέσω του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους, ενός συστήματος που εξασφαλίζει εγγυημένα έσοδα για τις μονάδες φυσικού αερίου (cost recovery).
Ο λογαριασμός ΑΠΕ στον ΛΑΓΗΕ καλύπτει τη διαφορά ανάμεσα στην ΟΤΣ και την εγγυημένη τιμή για κάθε πράσινη τεχνολογία, οπότε όσο χαμηλότερη είναι η ΟΤΣ τόσα μεγαλύτερα είναι τα ποσά που πρέπει να καταβάλει ο λογαριασμός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com