Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ιδιωτικές κλινικές: Πρoσφυγή στο ΣτΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη νέα πολιτική του ΕΟΠΠΥ

Με προσφυγή στο ΣτΕ και την ελληνική και ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνσιμού πρόκειται να αντιδράσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών στον νέο Ενιαίο Κανονισμών Παρόχων Υγείας σύμφωνα με τον οποίο ο ασφαλισμένος καλείται να συμμετάσχει από 30 έως 50% στο κόστος των πράξεων στις ιδιωτικές κλινικές που μέχρι σήμερα κάλυπτε κατά 100% ο ΕΟΠΠΥ.




“Τα νέα μέτρα δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και δυσχεραίνουν περαιτέρω τη δυνατότητα λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών και θα οδηγήσουν πολλές από αυτές σε οικονομικό αδιέξοδο και στο κλείσιμο”, σημειώνεται από τον Πρόεδρο του ΣΕΚ κ. Καρταπάνη του ομίλου Υγεία, αφού το κόστος μετακυλύεται από τον ΕΟΠΠΥ στον ασθενή.

Ο στόχος που είναι η μείωση της δημόσιας δαπάνης δεν επιτυγχάνεται, αναφέρει χαρακτηριστικά, αφού το κόστος των ιατρικών πράξεων στο δημόσιο τομέα είναι υψηλότερο από ότι στον ιδιωτικό τομέα. “Το σύνολο των ασφαλισμένων που δεν θα επιλέξουν τις ιδιωτικές κλινικές για να αποφύγουν την ιδιωτική συμμετοχή θα στραφεί προς το δημόσιο τομέα, στον οποίο η οποιαδήποτε πράξη κοστίζει περισσότερο. Στο τέλος του χρόνου θα διαπιστωθεί ότι το κόστος τελικά αυτής της πρωτοβουλίας είναι μεγάλο.”

Οπως αναφέρει πρόκειται για ένα πρόχειρο μέτρο, που λαμβάνεται για να εξοικονομηθούν άμεσα κάποια κόστη, αλλά θα έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή ενός επιχειρηματικού κλάδου που ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες και την αύξηση της συνολικής νοσηλευτικής δαπάνης μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρδή του ομίλου του Ιατρικού Αθηνών, “είναι παράλογο το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης για την υγεία, το 60-70% να αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες χώρες δεν ξεπερνά το 25%.Τα νέα μέτρα επιχερούν να εξασφαλίσουν πρόχειρα και εύκολα κάποια κεφάλαια από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΠΥ χωρίς να υπολογίζεται η ζημιά που θα γίνει σε ένα μεγάλο επιχιερηματικό κλάδο, ούτε ότι ουσιαστικά θα αυξηθεί η νοσηλευτική δαπάνη.”

Τέλος ο κ. Μπουχώρης του ομίλου Ιασώ επίσης μέλος του ΔΣ του ΣΕΚ σημειώνει ότι ζητάμε να δοθεί τρίμηνη παράταση προκειμένου να εφαρμοστούν σωστά τα νέα μέτρα και είμαστε έτοιμοι να στείλουμε τις προτάσεις μας στο υπουργείο για να γίνουν έτσι οι αλλαγές ώστε να επιτευχτθεί μείωση της δαπάνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com