Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Αίρεται το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου με νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο

Με ένα νέο νομοσχέδιο με τίτλο «Συμπλήρωση των διατάξεων περί Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες ρυθμίσεις», που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση αίρεται το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου, αφού πλέον όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που κατέχουν ακίνητα θα πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν δήλωση ιδιοκτησίας, όπως και κάθε φυσικό πρόσωπο!




Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου επιτρέπεται πλέον να ανατίθενται κατά παρέκκλιση της υπάρχουσας νομοθεσίας περί μελετών όλες οι μελέτες που αφορούν στη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, των δασικών χαρτών κ.λπ. με μοναδικό σχεδόν κριτήριο τη χαμηλότερη προσφορά.

Με άλλες διαδικαστικού τύπου διατάξεις η κυβέρνηση προσπαθεί να επιλύσει κάποια νομικά κυρίως προβλήματα για την επίσπευση της σύνταξης του Κτηματολογίου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: Η δυνατότητα διόρθωσης αρχικών εγγραφών «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ», η διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων και γεωμετρικών χαρακτηριστικών του ακινήτου χωρίς να πληρώνουν πρόσθετα τέλη οι ιδιοκτήτες, η ηλεκτρονική εγγραφή δικαιωμάτων και μεταγραφών, καθώς και η ηλεκτρονική πληρωμή των αντίστοιχων τελών, η επιβολή προστίμου για μη έγκαιρη δήλωση ιδιοκτησίας, η κοινοποίηση στο Δημόσιο όσων εκτάσεων δηλωθούν από ιδιώτες με την επίκληση της χρησικτησίας κ.λπ.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στην ιστοσελίδα http://www.opengov.gr/minenv/?p=4659 και η διαβούλευση θα διαρκέσει ως τις 8 Δεκέμβρη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com