Συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα εξυπηρετεί η εμμονή της τρόικας για την υποχρεωτική συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία τους, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).
Χθες, οι εκπρόσωποί της υποστήριξαν ότι το συγκεκριμένο μέτρο ευνοεί αποκλειστικά τις εισαγωγικές πολυεθνικές εταιρείες γενοσήμων και έκαναν λόγο για «ολέθριες συνέπειες κινήσεων που στόχο έχουν να μετατρέψουν τον Έλληνα ασθενή σε πειραματόζωο». Σύμφωνα με την ΠΕΦ, η εφαρμογή του μέτρου θα έχει μια σειρά από επιπτώσεις, όπως αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, δημιουργία μονοπωλίου στη φαρμακευτική ενημέρωση, αθρόα εισαγωγή γενοσήμων από τρίτες χώρες, διάλυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων και υποβάθμιση της ποιότητας της θεραπείας των ασθενών.
Πανάκριβα
Ενδεικτικά ανέφερε δύο κατηγορίες φαρμάκων -στατίνες και αιμοπεταλιακά- όπου υπάρχει στροφή στη συνταγογράφηση των νεότερων αλλά πανάκριβων ουσιών.
«Οι ιατροί, έχοντας την ευθύνη της θεραπείας του ασθενή, προτιμούν να συνταγογραφήσουν ένα φάρμακο που γνωρίζουν και εμπιστεύονται αντί κάποιας δραστικής ουσίας με άγνωστη αποτελεσματικότητα, που θα χορηγηθεί από τον φαρμακοποιό με μόνο κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θ. Κωλέτης και πρόσθεσε: «Αυτό συνεπάγεται τη στροφή της συνταγογράφησης, για τις ίδιες ενδείξεις, σε νεότερα, με προστασία πατέντας, ακριβότερα φάρμακα, όπου εμπορική ονομασία και δραστική συμπίπτουν».
Η συνταγογράφηση με δραστική -ανέφεραν οι εκπρόσωπο της ΠΕΦ- ανοίγει την κερκόπορτα σε αμφίβολης ποιότητας προϊόντα που παράγονται σε χώρες χαμηλού κόστους, με μόνο κριτήριο την χαμηλότερη τιμή.
Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου