«Μας χωρίζουν 10 δισ. ευρώ από τη συμφωνία», δήλωσε από τις Βρυξέλλες αργά το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.
Ο υπουργός ουσιαστικά αναφέρεται στο χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει σε ότι αφορά τη μείωση των επιτοκίων ώστε να μειωθεί το χρέος της χώρας στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Μάλιστα, σύμφωνα με Ελληνα αξιωματούχο που βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα, το ΔΝΤ θα ήταν διατεθειμένο να συμφωνήσει στη μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020 αντί για το 120% που ήταν η αρχική του θέση.
Στις Βρυξέλλες επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία στην ελληνική πλευρά για κλείσιμο της συμφωνίας τη Δευτέρα σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα θα πάρει τη Δευτέρα όλη τη δόση του δανείου.
H συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που ολοκληρώθηκε μετά τις 10 το βράδυ, διεξήχθη σε καλό κλίμα και συζητήθηκαν τόσο η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης όσο και για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.
Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την αισοδοξία τους ότι μπορεί να κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, αν και υπήρχαν ακόμη πολλά ανοικτά μέτωπα, κυρίως σε ότι αφορά την προσέγγιση των απόψεων Γερμανίας και ΔΝΤ. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρθηκαν στις Βρυξέλλες και στο θρίλερ που παίχτη στο Eurogroup της 20-21ης Νοεμβρίου λέγοντας ότι το επίμαχο θέμα της συνεδρίασης ήταν η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το χρηματοδοτικό κενό, τα οποία συνδέονται σε μεγάλο βαθμό. Στις προτάσεις της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η μείωση επιτοκίων από τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και από τα διμερή δάνεια με τις χώρες της ευρωζώνης.
Οπως εξήγησαν, πολλά κράτη μέλη, δήλωσαν αδυναμία να αντιληφθούν ποιές είναι οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό τους από τη μείωση των επιτοκίων, καθώς και αδυναμία να δεσμευτούν χωρίς την εξουσιοδότηση από τα εθνικά τους κοινοβούλια. Σημείωναν, επίσης, ότι όταν διακόπηκε η συνεδρίαση του Eurogroup τα ξημερώματα της 21ης Νοεμβρίου, δεν απέμενε παρά η συμφωνία επί ενός ποσού της τάξεως των 10 δισ. ευρώ - από το σύνολο των 40 δισ. που αναζητούνται για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - το οποίο αντιστοιχεί μόλις στο 0,1% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Από την πλευρά του το ΔΝΤ επιμένει, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, να τηρηθεί ο στόχος για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας που είναι να φτάσει τα επίπεδα του 124% του ΑΕΠ το 2020.
Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου