Οι κυβερνήσεις της τελευταίας 10ετίας ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τερατώδες χρέος, καθώς το διόγκωσαν 137,4 δισ. ευρώ από το 2000 έως και το 2009, φθάνοντας το συνολικό νούμερο στα 272,3 δισ. ευρώ.
Αυτό συνέβη διότι αδιαφορούσαν για την τήρηση των προϋπολογισμών που κατέθεταν κάθε χρόνο στη Βουλή. Τους ξεχνούσαν, παρότι έφερναν την υπογραφή των υπουργών τους . Προέβαιναν σε ασύστολη αύξηση δαπανών, κρυφών και φανερών και αδιαφορούσαν για την απόκλιση των εσόδων.
Το πρόβλημα περιγράφουν με γλαφυρότητα τα στοιχεία των καθηγητών Στ. Ζωγραφάκη και Π. Σπαθή (Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών). Το μεγάλο «πάρτι» έγινε την περασμένη 6ετία.
Από το 2004 έως το 2009 η κυβέρνηση της Ν.Δ. του Κ. Καραμανλή «κατάφερε» να αποκλίνει κατά 22,3 δισ. ευρώ του στόχου που είχε θέσει για έσοδα. Παρ' όλα αυτά προέβη σε 15 δισ. ευρώ περισσότερες δαπάνες απ' αυτές που είχε αρχικά υπολογίσει.
Οι δύο υπουργοί Οικονομικών της κυβέρνησης της Ν.Δ. Γ. Αλογοσκούφης και Γ. Παπαθανασίου ήταν πολύ γαλαντόμοι με δανεικά λεφτά.
Η «αστοχία» τους, στην οποία προστίθενται δύο (2) δισ. υψηλότερων εξοπλιστικών δαπανών και αρκετές «κρυφές» δαπάνες, ήταν αρκετή για να αυξηθεί το χρέος κατά 78,9 δισ. ευρώ πιο πολύ απ' ό,τι είχαν εγγράψει στους ετήσιους προϋπολογισμούς της κυβέρνησης.
Τα ποσά «σοκάρουν», αλλά εξηγούν πώς φθάσαμε ως εδώ: Το ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα χρέος «τέρας» που επιβάλλει πλέον τεράστιες θυσίες στους έλληνες πολίτες για πολλά χρόνια.
Ευθύνη έχουν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Την περίοδο 2000-2003 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη, με υπουργούς Οικονομικών τους Γ. Παπαντωνίου και Ν. Χριστοδουλάκη, αύξησε το χρέος 58,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία των καθηγητών. Την ίδια περίοδο τα έσοδα απέκλιναν κατά 2,5 δισ. ευρώ και οι δαπάνες κατά 3,3 δισ. ευρώ. Ειδικά τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων (2004) το έλλειμμα ξέφυγε σε 7,5% από 5,6% την προηγούμενη χρονιά, όλα αυτά, βέβαια, μετά την «απογραφή» που προκάλεσε η Ν.Δ. το 2004. Προηγουμένως ο υπουργός Οικονομικών τότε Ν. Χριστοδουλάκης είχε προϋπολογίσει έλλειμμα 1,2% για το 2004.
Τελικά τα ελλείμματα ποτέ δεν μειώθηκαν κάτω από τον στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας (3% του ΑΕΠ).
Πώς μπήκαμε τότε στην ΟΝΕ; Με «μαϊμού» στοιχεία όπως κατηγορούν οι εταίροι μας, αφού οι κυβερνήσεις που διαδέχθηκαν η μία την άλλη μετά από «απογραφές» και «καταγραφές» αναθεώρησαν τα στοιχεία αποκαλύπτοντας τα «διπλά βιβλία». Η πρακτική ίσως υπάρχει και σε άλλα κράτη που χρησιμοποιούν τα «παράθυρα» των λογιστικών κανόνων της Ε.Ε., μόνο που εμείς την δημοσιοποιήσαμε, χάνοντας μετά το 2004 την αξιοπιστία μας ως χώρα.
Ομοίως το 2006, όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. με χαρά ανακοίνωνε την ολοκλήρωση της απογραφής και την επιτυχή έξοδο από την επιτήρηση με έλλειμμα κάτω από το 3%. Ομως και πάλι διαψεύσθηκε, καθώς νέες έρευνες της Eurostat διαμόρφωσαν το έλλειμμα σε 3,6% του ΑΕΠ.
Το τελευταίο χτύπημα ήρθε το 2009, με την απόκρυψη των διψήφιων «ανοιγμάτων» στον κρατικό προϋπολογισμό, τα οποία ακόμη δεν ξέρουμε πόσο ψηλά θα φθάσουν. Η τελευταία ανακοίνωση της Eurostat κατέγραψε έλλειμμα 13,6% για το 2009.
Πλέον, το ανοδικό ράλι του χρέους δεν φαίνεται να έχει ορατό τέλος. Οι τεράστιες δαπάνες για πληρωμή τόκων και η μεγάλη ύφεση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα μειώνουν τα περιθώρια εξόδου από την κρίση, υποχρεώνοντάς την να λαμβάνει συνεχώς μέτρα «προσαρμογής» για να μην χρεοκοπήσει.
Δευτέρα 3 Μαΐου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου