Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Μην κατηγορείτε τους Έλληνες για τη κρίση, τονίζει ο Τζ. Στίγκλιτς

Οι νοικοκυρές στην Ελλάδα και την Ισπανία δεν πέταξαν στον αέρα το χρήμα όπως ο κόσμος πιστεύει. Υποφέρουν εξαιτίας της απερισκεψίας της Wall Street και των κεντρικών τραπεζών που δεν ήθελαν να βάλουν χέρι στο κάρο με τα μήλα. Αυτές τις απόψεις εκφράζει ο διάσημος νομπελίστας καθηγητής οικονομικών Τζόζεφ Στίγκλιτς σε συνέντευξή του στην Ινδία (The Economic Times).


"Το ευρώ θα επιβιώσει, αλλά με αντίτιμο την μεταβλητότητα της τιμής και την αναταραχή. Σύντομα, οι αμερικανικές αγορές θα βρεθούν να αγωνίζονται μέσα σε ένα νέο γύρο χρεοκοπιών στεγαστικών δανείων και θύελλας" υπογραμμίζει ο ίδιος.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει σχετικά με το ελληνικό και ευρωπαϊκό πρόβλημα:

Είναι καθαρό πως η τρέχουσα προσέγγιση στην Ευρώπη είναι εσφαλμένη. Με αυτή επιχειρείται η επιβολή ακραίων μέτρων λιτότητας. Αυτό όμως θα οδηγήσει σε εξασθένιση της οικονομίας, χαμηλότερα φορολογικά έσοδα και, συνεπώς, η μείωση των ελλειμμάτων θα είναι πολύ μικρότερη απ' ότι αρχικά ελπιζόταν. Είναι το είδος λιτότητας που απέτυχε στην Αργεντινή.

Η τρέχουσα προσέγγιση που εστιάζει στην μείωση του δημοσίου ελλείμματος δεν πρόκειται να αποδώσει και θα εξωθήσει τον κόσμο σε μία διπλή ύφεση ή μία παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση. Κατά συνέπεια, η μόνη εναλλακτική λύση είναι κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους. Είναι φανερό πως εάν υπήρχε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε σταδιακές πληρωμές.

Αυτό θα έμοιαζε σε δύο καταστάσεις, αυτές της Αργεντινής και της Βραζιλίας. Η Βραζιλία είχε μία κρίση χρέους η οποία βοηθήθηκε μέσω της ρευστότητας. Επιπλέον έκανε και μία διαγραφή χρέους. Μόλις εξέλιπαν οι παραλογισμοί των αγορών, άρχισε να ανακάμπτει και σήμερα κανείς δεν σκέφτεται τη Βραζιλία ως έχουσα σοβαρό πρόβλημα χρέους. Οι περισσότερες χώρες είναι νομίζω στη κατάσταση της Βραζιλίας.Εάν τα επιτόκια κρατηθούν χαμηλά και οι αγορές ηρεμήσουν τότε δεν θα συναντήσουν σημαντικές δυσκολίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com