Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΕΕΤ: «Αθώο» το recycling για την άνοδο των spread

Κάλυψη στην Τράπεζα της Ελλάδας δίνει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) με σημερινή της ανακοίνωση. Όπως υποστηρίζει, η τεχνική της “αυτοματοποιημένης επανεισαγωγής” ή αλλιώς του recycling, συναλλαγών σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τις ανοικτές πωλήσεις (short selling) ομολόγων ούτε με την αύξηση των spread τους η οποία προήλθε από το μεγάλο έλλειμμα της χώρας και τις υποβαθμίσεις.


Η ΕΕΤ στην ουσία συμφωνεί με την πρόσφατη επιστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προς την Τράπεζα της Ελλάδος ενω στη συνέχεια δίνει διευκρινίσεις για το θέμα του recycling. Δείτε εδώ την ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της διαφοράς επιτοκίου (spread) των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μετά το καλοκαίρι του 2009 δεν συσχετίζεται “ με την τεχνική αναβάθμιση μιας διαδικασίας στο πλαίσιο του διακανονισμού των συναλλαγών σε αυτά, η οποία μάλιστα έχει καθιερωθεί διεθνώς”.

Υποστηρίζει ότι τα spread ανέβηκαν λόγω της αναθεώρησης των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος της χώρας καθώς και από τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της από τους οίκους αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com