Πλημμυρίζουν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια οι τράπεζες, καθώς η οικονομία διολισθαίνει σε ολοένα και πιο βαθιά ύφεση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2010, τα οποία πρόκειται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, θα αποτυπώνεται μια άκρως ανησυχητική αύξηση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» κατά 40%.
Με άλλα λόγια, μέσα στους πρώτους 3 μήνες του έτους προστέθηκαν οφειλές περίπου 2,5 δισ. ευρώ που δεν εξυπηρετούνται κανονικά, με αποτέλεσμα το σύνολό τους να αγγίζει στις 6 μεγαλύτερες τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Marfin και Κύπρου) τα 14 δισ. ευρώ από 11,8 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.
Θα εμφανίσουν ζημιές
Ετσι πλέον τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» αντιστοιχούν στο 5,5% των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες αυτές σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά από 5% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.
Ταυτοχρόνως σε «χαμηλή πτήση» βρίσκονται και τα τραπεζικά κέρδη, ενώ είναι πιθανόν κάποιες τράπεζες φέτος να εμφανίσουν για πρώτη φορά ζημιές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, τα κέρδη των ομίλων θα είναι φέτος στο πρώτο τρίμηνο μειωμένα έως και κατά 90% σε σύγκριση με πέρσι. Ετσι, παρά τη μεγάλη υποχώρηση που έχουν υποστεί οι μετοχές ορισμένων τραπεζών τους τελευταίους μήνες, ορισμένες εξ αυτών παραμένουν ακριβές σε σύγκριση με κολοσσούς του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν επουλώσει τις πλήγες που τους είχε προκαλέσει η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση. Είναι ενδεικτικό ότι η μετοχή τής Eurobank διαπραγματεύεται 13 φορές υψηλότερα σε σχέση με τα αναμενόμενα κέρδη της, όταν το αντίστοιχο «πολλαπλάσιο» για τη μετοχή τής HSBC (με ενεργητικό που υπερβαίνει τα 2,4 τρισ. δολάρια) είναι μόνο 8.
Ενδεχόμενο κρατικοποίησης
Η επιδείνωση της κερδοφορίας αλλά και των καθυστερήσεων στο πρώτο τρίμηνο του έτους, οι οποίες θα αποτυπώνονται στις λογιστικές καταστάσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, στρέφουν με μαθηματική ακρίβεια τις περισσότερες απ' αυτές στο νέο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημιουργήθηκε με το Μνημόνιο το οποίο υπέγραψε η χώρα μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ε.Ε.
Ομως η ενίσχυση των κεφαλαίων με κρατικά κεφάλαια αναπόφευκτα οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών και ενδεχομένως στην κρατικοποίηση κάποιων εξ αυτών. Υπενθυμίζεται ότι ήδη το Δημόσιο από το σχέδιο των 28 δισ. ευρώ έχοντας αγοράσει προνομιούχες μετοχές περίπου 4 δισ. ευρώ έχει εισέλθει (ή έχει αυξήσει όπου ήδη διέθετε κάποια θέση) στο κεφάλαιο όλων των ελληνικών τραπεζών.
Ετσι προκειμένου να αποφευχθεί η ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση του Δημοσίου, οι ανάγκες των τραπεζών για νέα κεφάλαια -τα οποία προφανώς δεν μπορεί να προσφέρει η αγορά όσο η πιστοληπτική της αξιολόγηση παραμένει στο επίπεδο των junk (σκουπιδιών)- πυροδοτούν για ακόμη μία φορά σενάρια συγχωνεύσεων και συνεργασιών.
Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχ. Σάλλας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο. Ομως και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Απ. Ταμβακάκης, αναφέρει ότι οι τράπεζες θα πρέπει με σύνεση και ορθολογισμό να λάβουν τις μεγάλες αποφάσεις που οι καιροί απαιτούν.
Τετάρτη 26 Μαΐου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου