Επιπλέον ομόλογα ονομαστικής αξίας 5 με 6 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι προσκόμισαν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) τις προηγούμενες μέρες, για να μην χρειασθεί να επιστρέψουν ανάλογη ρευστότητα εξαιτίας της πτώσης των τιμών των ελληνικών ομολόγων.
Οι τράπεζες επέλεξαν να προσκομίσουν επιπλέον τίτλους καθότι θέλουν να διατηρήσουν τη ρευστότητα σε μια περίοδο που οι καταθέσεις του συστήματος δεν αυξάνονται σύμφωνα με στελέχη τους. Τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα εκτιμάται ότι έχουν λάβει περίπου 65-70 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ. Για τα 30-35 δισ. ευρώ εξ αυτών εκτιμάται ότι έχουν ενεχυριάσει κρατικά ομόλογα, για άλλα 30 δισ. ευρώ έχουν δώσει τιτλοποιημένα ομόλογα, καλυμμένες ομολογίες και για τα υπόλοιπα 5-10 δισ. άλλα ομόλογα, π.χ. άλλων κρατών της ευρωζώνης.
Το πρόβλημα έγινε πιο αισθητό το απόγευμα της περασμένης Τρίτης. Ομως, αμβλύνθηκε τις επόμενες μέρες καθότι η ΕΚΤ έκανε αποδεκτά καλυμμένες ομολογίες ύψους 630 εκατ. ευρώ και ομόλογα με κρατικές εγγυήσεις από το εναπομείναν πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας, αρχικού ύψους 28 δισ. ευρώ που υπέβαλαν οι τράπεζες. Σημειωτέον ότι οι τράπεζες απέκτησαν εκ νέου πρόσβαση σε ρευστότητα μέχρι 17 δισ. ευρώ στο σκέλος του πακέτου που δεν είχαν κάνει χρήση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν βάλει στην άκρη τον ανταγωνισμό που τις διέκρινε στη κρίση του Οκτωβρίου του 2008 και επιδεικνύουν πρωτόγνωρο πνεύμα αλληλεγγύης. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, έχει καταστρωθεί σχέδιο αλληλοβοηθείας μέσω τριγωνικών τοποθετήσεων για να βοηθούνται όσοι έχουν ανάγκη ρευστότητας. Κοινώς, αν η τράπεζα Α μπορεί να δανείσει 100 ευρώ στη τράπεζα Β, αλλά έχει όριο 80 ευρώ μαζί της, θα δώσει τα 20 ευρώ στην τράπεζα Γ που δεν έχει πρόβλημα ορίου και η οποία εν συνεχεία τα δανείζει στην τράπεζα Β.
Σημειώνεται ότι μια τράπεζα δεν μπορεί να δανείσει ποσό που ξεπερνά το 25% των ιδίων εποπτικών κεφαλαίων της σε μια άλλη. Δηλαδή, μια τράπεζα δεν θα μπορούσε να δώσει πάνω από 250.000 ευρώ σε μια άλλη αν είχε ίδια εποπτικά κεφάλαια ύψους 1 εκατ. ευρώ. Ομως, στην πραγματικότητα μπορεί να δώσει περισσότερα λεφτά αν πρόκειται για δάνειο διατραπεζικής αγοράς, γιατί η στάθμιση του ποσού γίνεται με συντελεστή 20%. Αντίθετα, τα όρια είναι μικρότερα αν πρόκειται για άλλα προϊόντα.
Δευτέρα 3 Μαΐου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου