Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

«Κλειδώνουν» αυξήσεις-σοκ σε ποτά και τσιγάρα

Διπλάσια αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα, από αυτή του 10% που αναμενόταν, φέρνει η ανάγκη μείωσης του ελλείμματος σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου το υπουργείο οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή ειδική ρύθμιση. Ως αποτέλεσμα, η λιανική τιμή πώλησης των τσιγάρων να αυξηθεί κατά περίπου 15%-20%. Δηλαδή, ένα πακέτο θα ακριβύνει κατά 30 – 50 λεπτά και μια φιάλη ουίσκι κατά 1-2 ευρώ.

Ακόμη έρχεται βροχή νομοσχεδίων στο πρώτο δίμηνο του έτους.


Όπως αναφέρεται από το στέλεχος του υπουργείου, η αύξηση σχεδιάζεται ώστε η κυβέρνηση να πετύχει το στόχο της μείωσης του ελλείμματος.

Τα αναμενόμενα έσοδα από την αύξηση στον ΕΦΚ είναι 500 εκατομμύρια ευρώ και άλλα τόσα αναμένεται να προέλθουν από την μείωση των επιδομάτων του δημοσίου τομέα. Με τις δύο αυτές κινήσεις το υπουργείο στοχεύει να μειωθεί το έλλειμμα κατά 0,4% του ΑΕΠ μέσα στο 2010 έτσι ώστε η συνολική του μείωση μέχρι το τέλος του έτους να φτάσει το 4% και να προσεγγίσει το 8,7% του ΑΕΠ.

Ο στόχος είναι για κάθε επόμενο έτος από το 2010 έως το 2013 το έλλειμμα να μειώνεται κατά 2%.

Πρόγραμμα σταθερότητας

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, τα παραπάνω θα αναφέρονται στο τετραετές πρόγραμμα σταθερότητας (ΠΣΑ), προσχέδιο του οποίου δεν θα σταλεί τελικά σήμερα όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Όπως αναφέρει, το ΠΣΑ θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στο κλιμάκιο της Ε.Ε. που καταφτάνει για αυτό το σκοπό στην Αθήνα μαζί με στελέχη της ΕΚΤ που θα συμβάλλουν στη τελική διαμόρφωση του ώστε να είναι συμβατό με τις επιθυμίες των Βρυξελλών. Το τελικό σχέδιο θα ανακοινωθεί στο υπουργικό συμβούλιο στις 15 Ιανουαρίου, στις 20 του μήνα στη Βουλή και τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στις Βρυξέλλες.

Το ΠΣΑ θα είναι τετραετές και ακόμη εάν δεν δοθεί τετραετής περίοδος χάριτος από τις Βρυξέλλες, η ίδια πηγή αναφέρει πως αυτό δεν αλλάζει το σχεδιασμό γιατί αυτό που ζητείται από την κομισιόν είναι να παρουσιαστεί ουσιαστική μείωση του ελλείμματος στη διετία. Εαν οι Βρυξέλλες δεν συμφωνήσουν τελικά με το ΠΣΑ, τότε αυτό θα περιλαμβάνει δυο εναλλακτικά σενάρια.

Αποδείξεις-ταμειακές μηχανές

Όσον αφορά στις ταμειακές μηχανές, η πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως θα εγκατασταθούν παντού, εκτός από τα μέρη στα οποία για χρηστικούς λόγους δεν είναι δυνατόν να γίνει εγκατάσταση, χωρίς να διευκρινιστεί ποια είναι αυτά. Σχετικά με τις αποδείξεις δαπανών, αναφέρθηκε πως θα περνάνε όλες εκτός από αυτές των ΔΕΚΟ και αυτές οι οποίες συνιστούν τεκμήρια, π.χ. η απόδειξη για την αγορά ενός σκάφους άνω των 10 μέτρων.

Πρόγραμμα δανεισμού - Νομοσχέδια

Για το πρόγραμμα δανεισμού του δημοσίου, το πρώτο εξάμηνο θα πρέπει να καλυφθεί το70% των ετήσιων αναγκών της χώρας, οι οποίες είναι 54 δισ. ευρώ. Οι δυσκολότεροι μήνες, αναφέρεται πως είναι Απρίλιος και Μάιος ενώ οι ανάγκες του Ιανουαρίου θα καλυφθούν με ταμειακά διαθέσιμα. Ακόμα από την πλευρά του υπουργείου, αναφέρεται πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε επενδυτές.

Σχετικά με τα νομοσχέδια του υπουργείου, το πρώτο δίμηνο του έτους αναμένεται το νομοσχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ, την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών αλλά και την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο για την οποία θα ζητηθεί και περίοδο χάριτος.

Ηλεκτρονικά παιχνίδια - Εισοδηματική πολιτική

Σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου, εντός Ιανουαρίου ξεκινάει η απελευθέρωση των ηλεκτρονικών παιγνίων, για τα τεχνικά, ενώ για τα τυχερά παιχνίδια θα προηγηθεί κοινωνικός διάλογος με τους αρμόδιους φορείς σε μεταγενέστερη περίοδο.
Αποτελεί νομική υποχρέωση της χώρας μας που έχει καταδικαστεί στο Ευρωδικαστήριο να πληρώνει 31.000 ευρώ την ημέρα για κάθε μέρα που δεν συμμορφώνεται, αλλά θα τα φορολογήσει άγρια όμως, λόγω και της οικονομικής συγκυρίας.

Ακόμα τον Φεβρουάριο, θα ανακοινωθεί η εισοδηματική πολιτική και θα οριστικοποιηθούν οι αυξήσεις που θα γίνουν και θα διευκρινιστεί πως θα γίνει το πάγωμα των αυξήσεων σε μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ και άνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com