Φορολογικά ή ρυθμιστικά κίνητρα προς τις τράπεζες προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να προχωρήσουν σε γενναίες ρυθμίσεις δανείων.
Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, από το κείμενο εργασίας του ΔΝΤ αναφορικά με την αναδιάρθρωση των οφειλών νοικοκυριών κι επιχειρήσεων προς τις τράπεζες. Η συγκεκριμένη έκθεση εξετάζει τι πρέπει να γίνει με τις καθυστερήσεις της πληρωμής των δανείων στις χώρες που βρίσκονται σε οικονομική κρίση.
Η συγκεκριμένη επισήμανση, που εντοπίστηκε σύμφωνα με πηγές της «ΗτΣ» από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, κάνει λόγο για τη χορήγηση ισχυρών κινήτρων στις τράπεζες, ώστε με τη σειρά τους να προχωρήσουν σε γρήγορους και δραστικούς εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με τους οφειλέτες. Τα κίνητρα αυτά, όπως αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ, μπορεί να είναι είτε φορολογικά είτε ρυθμιστικά.
Το θέμα, λένε πληροφορίες στην «ΗτΣ», συζητήθηκε στη σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους της διοίκησης της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών την περασμένη Τετάρτη, και εξετάστηκε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό ατού έναντι της τρόικας, προκειμένου να εγκριθεί το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων νοικοκυριών αλλά και για τις αλλαγές στον «νόμο Κατσέλη». Η τρόικα αναμένεται να συναντήσει την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης την ερχόμενη Τετάρτη 5 ή Πέμπτη 6 Μαρτίου.
Πηγές αναφέρουν πως με αυτήν την αναφορά του ΔΝΤ δίνεται απάντηση στα ερωτήματα που ανακύπτουν για το αν οι τράπεζες χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια, εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Με απλά λόγια δίνεται μία εναλλακτική λύση είτε για κάποια φορολογικά κίνητρα είτε για χαλαρότερη εποπτεία των τραπεζών. Έτσι οι τελευταίες, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα απελευθερωθούν ώστε να αρχίσουν και τις χρηματοδοτήσεις στην αγορά.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τράπεζες, έχοντας λάβει υπόψη τους ακραία σενάρια υπολογίζουν σε 1,1 δισ. ευρώ το κόστος για πρόσθετα κεφάλαια από τη ρύθμιση των δανείων, αν και η πλειονότητά τους, όπως αποτυπώθηκε και στη σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης δεν έχει αντίρρηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό του αλλά και τις διατάξεις του, στην αλληλογραφία που έχει προηγηθεί ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και την τρόικα, προκύπτει ότι οι δανειστές δεν έχουν ουσιαστικές αντιρρήσεις. Κι αυτό γιατί ως ένα βαθμό το πλαίσιο είναι στα πρότυπα αντίστοιχης ρύθμισης που εφαρμόζεται και στην Πορτογαλία.
Ωστόσο εκφράζονται προβληματισμοί, όπως αναφέρουν πηγές, που φανερώνουν ως ένα βαθμό και τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Κομισιόν. Αυτοί, όπως μεταφέρονται σε «ελεύθερη μετάφραση» από πηγές στην «ΗτΣ» είναι: «Τελικά, οι διατάξεις λύνουν το πρόβλημα ή το παρατείνουν; Αξίζει τον κόπο να ληφθεί μία τέτοια ρύθμιση και μήπως το κόστος είναι μεγάλο; Μήπως χρειάζεται κάτι άλλο;».
Όπως και να 'χει, πληροφορίες θέλουν, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα στη συνάντηση που θα υπάρξει ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και την τρόικα η τύχη της ρύθμισης των δανείων να έχει ως ένα βαθμό καθοριστεί.
Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου