Βαρύτατο τίμημα πληρώνουν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014 μισθωτοί, συνταξιούχοι και δικαιούχοι κοινωνικών - προνοιακών επιδομάτων, προκείμενου η ελληνική οικονομία να περάσει στην... εποχή των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat και της Κομισιόν, οι σωρευτικές απώλειές τους από το 2009 έως το 2014 προσεγγίζουν τα 20 δισ. ευρώ.
Μάλιστα οι κοινωνικές μεταβιβάσεις ύστερα από μείωση της τάξης των 6 δισ. ευρώ εντός του τρέχοντος έτους θα περιοριστούν περαιτέρω κατά 600 εκατ. ευρώ μέσα στο 2014. Η μισθολογική δαπάνη υποχωρεί εφέτος κατά 1,6 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2012.
Γενικότερα οι δαπάνες έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή (στο εξεταζόμενο διάσημα οι δημόσιες επενδύσεις περιορίστηκαν κατά 5 δισ. ευρώ και οι λειτουργικές δαπάνες 11,2 δισ. ευρώ) ενώ από τα φορολογικά έσοδα τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά.
Του χρόνου υπολογίζεται πως τα συνολικά έσοδα θα φθάσουν τα 79,7 δισ. ευρώ, από 88,6 δισ. ευρώ το 2009, με τη φοροδιαφυγή να παραμένει αλώβητη καθ΄ όλη τη διάρκεια της κρίσης.
«Ιφιγένειες» οι μισθωτοί για πρωτογενή πλεονάσματα
Τα έσοδα έχουν πάρει την κατιούσα παρότι στο μεσοδιάστημα, μεταξύ των άλλων, αυξήθηκαν κατ΄ επανάληψιν οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά, καύσιμα), επιβλήθηκε η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και το ειδικό τέλος ακινήτων, που έφεραν στα όρια της φοροδοτικής τους δυνατότητας εκατομμύρια νοικοκυριά.
Η καχεξία στο μέτωπο των εσόδων αντισταθμίζεται από τη συμπίεση των δαπανών. Ως αποτέλεσμα, το 2014 ο προϋπολογισμός αναμένεται να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 2,8 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat.
Πιο αναλυτικά, στο μέτωπο των εσόδων θεαματική είναι η συρρίκνωση των καταναλωτικών και λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου, οι οποίες από τα 20,8 δισ. ευρώ το 2009, θα πέσουν φέτος στα 10,6 δισ. ευρώ και θα μειωθούν περαιτέρω στα 9,6 δισ. του χρόνου. Η σωρευτική μείωση φθάνει το 54%.
Το ψαλίδισμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η μισθολογική δαπάνη κατά 30% (από τα 31 στα 21,7 δισ. ευρώ).
Για συντάξεις, επιδόματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι δαπάνες από τα 49 δισ. ευρώ θα περιοριστούν στα 38,5 δισ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, η εικόνα στα έσοδα είναι απογοητευτική. Στο σύνολό τους εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 10% σε σύγκριση 2009 με 2014.
Κι αν για τους άμεσους φόρους η πτώση κατά 9% ή 2,3 δισ. ευρώ μπορεί να αποδοθεί στην κάθετη υποχώρηση της κατανάλωσης ελέω ύφεσης και κατακόρυφης αύξησης της ανεργίας, εντύπωση προκαλούν και αναιμικές εισπράξεις από άμεσους φόρους.
Οι έκτακτες εισφορές σε εισόδημα και ακίνητη περιουσία δεν ήταν αρκετές για να οδηγήσουν σε αύξησή τους. Αντίθετα από τα 19,1 δισ. ευρώ φέτος θα περιοριστούν στα 17,3 δισ. ευρώ και θα φθάσουν στα 18,1 δισ. ευρώ το επόμενο έτος.
Αύξηση εσόδων μόνο από κονδύλια της Ε.Ε.
Η μόνη κατηγορία εσόδων που εμφανίζει αύξηση σε σύγκριση με το 2009 είναι τα κονδύλια που εισρέουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προορίζονται για επενδύσεις. Υπολογίζεται πως το 2014 θα διαμορφωθούν στα 4,3 δισ. ευρώ, 1,1 δισ. ευρώ υψηλότερα από το 2009. Προκύπτει δηλαδή αύξηση της τάξης του 33%. Όμως, από το 2010 και μετά τα έσοδα από την Ε.Ε. ακολουθούν κι αυτά φθίνουσα πορεία. Κι αυτό, καθώς από τότε μέχρι και φέτος κυμάνθηκαν μεταξύ 4,7 και 5 δισ. ευρώ κατ΄ έτος. Ως ποσοστό του ΑΕΠ του χρόνου θα διαμορφωθούν στο 2,3%, από 2,6% στην τρέχουσα χρήση.
Σταδιακή μείωση στις δαπάνες για τόκους
Περιορίζονται σταδιακά οι δαπάνες για αποπληρωμή τόκων μετά τις αλλεπάλληλες κινήσεις απομείωσης του δημοσίου χρέους (PSI, επαναγορά ομολόγων) των τελευταίων ετών.
Έτσι από τα 11,9 δισ. ευρώ που πλήρωσε για τόκους το Δημόσιο το 2009, του χρόνου θα καταβάλει το ποσό των 9,2 δισ. ευρώ.
Οι ανάγκες για την εξυπηρέτησή τους έχουν μειωθεί κατά 2,7 δισ. ευρώ ή 23%. Αν υπολογιστούν οι δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, η ελάφρυνση που προκύπτει είναι σχεδόν μηδενική λόγω και της κάθετης πτώσης που έχει σημειώσει το Ακαθάριστο Προϊόν. Έτσι, το 2009 ανήλθαν στο 5,2% του ΑΕΠ και το 2014 θα πέσουν οριακά στο 5% του ΑΕΠ.
Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου