Ελλειμμα 3 δισ. ευρώ οδηγεί από το ερχόμενο καλοκαίρι σε νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις κατά 10%, αλλά και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ βοηθημάτων οδηγεί σε μειώσεις 15% στα εφάπαξ 1.500.000 εργαζομένων.
Κορυφαία στελέχη στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι το έλλειμμα των τριών μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) θα εκτιναχθεί φέτος στα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 1,5 δισ. ευρώ θα είναι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ ώς το τέλος του χρόνου.
Ηδη με την υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ κατά 1,5 δισ. φέτος από τον κρατικό προϋπολογισμό το τρέχον έλλειμμα ξεπερνά το 1 δισ., καθώς μόνο τα παλιά χρέη του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), που ενσωματώθηκε στον ΕΟΠΥΥ, φτάνουν στα 1,5 δισ. ευρώ.
Σε σύσκεψη την περασμένη Τετάρτη στο υπουργείο Εργασίας αποφασίστηκε η αποδέσμευση 250 εκατ. ευρώ προκειμένου να δοθούν σε παρόχους υγείας και φαρμακοποιούς, αλλά διαπιστώθηκε ότι υπάρχει «μεγάλη γραφειοκρατική αδυναμία ως προς την εκταμίευσή τους». Ανάλογη είναι και η κατάσταση με το ΤΑΥΤΕΚΩ, όπου έχουν εκκαθαριστεί χρέη των Ταμείων των τραπεζών ύψους 15 εκατ. ευρώ, αλλά δεν μπορούν να εκδοθούν τα εντάλματα πληρωμής.
Οριζόντιο «κούρεμα»
Το «καμπανάκι» για τις μειώσεις στις συντάξεις έκρουσε η τρόικα, η οποία θεωρεί ότι το 2014-15 δεν πρόκειται να εισπραχθεί ούτε ευρώ από τις παλιές βεβαιωμένες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ και η γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ζητά την επίσπευση των μέτρων με τις αλλαγές στα εφάπαξ βοηθήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το 2014 το εφάπαξ κόβεται στα δύο και έρχεται νέο οριζόντιο κούρεμα ώς 15%, καθώς ο υπολογισμός του με βάση τις ατομικές μερίδες των εισφορών, που έχουν καταβάλει οι μισθωτοί καθ' όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, δεν «περπατάει». Και αυτό, γιατί η γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να αναζητηθεί ο ασφαλιστικός βίος κάθε μισθωτού και δεν μπορούν να δημιουργηθούν οι ατομικές μερίδες με τις εισφορές κάθε υπαλλήλου, ώστε στη συνέχεια «πάνω» στις εισφορές αυτές να εφαρμοστεί ο νέος τύπος υπολογισμού του εφάπαξ.
Ετσι, το νέο μοντέλο που προωθείται προβλέπει ότι ο υπολογισμός του εφάπαξ θα πιάνει δύο περιόδους, ενώ θα διαχωρίζει τους μισθωτούς σε δύο κατηγορίες: τους ασφαλισμένους μέχρι το 2000 και τους ασφαλισμένους από το 2001 και μετά.
Ο υπολογισμός
Ο διπλός υπολογισμός του εφάπαξ θα γίνεται για τους ασφαλισμένους μέχρι το 2000, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται μετά την 1η/1/2014, ενώ οι ασφαλισμένοι από το 2001 θα παίρνουν εφάπαξ βάσει ατομικών εισφορών, καθώς ο χρόνος ασφάλισης για την πλειονότητα των ασφαλισμένων μετά το 2001 τηρείται ηλεκτρονικά.
Το σχέδιο, που εξετάζεται, προβλέπει τον υπολογισμό του εφάπαξ από το 2014 να αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων: α) το τμήμα που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης έως 31/12/2013, β) το τμήμα που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης από 1η/1/2014 και μετά. Ουσιαστικά αν κάποιος συνταξιοδοτηθεί μετά το 2016, μέχρι το 2013 ο υπολογισμός του εφάπαξ βοηθήματος θα γίνεται μέχρι το 2013 με τον παλιό τρόπο και για τα τρία επόμενα χρόνια με το νέο τρόπο.
Και τα δύο αυτά τμήματα θα υπολογιστούν με συντελεστές βιωσιμότητας, ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει έλλειμα στα Ταμεία εφάπαξ των μισθωτών (Δημοσίου, ΔΕΚΟ και ιδιωτικού τομέα).
Σε κάθε περίπτωση, το νέο σύστημα θα έχει εξαρχής καθορισμένο ποσοστό μείωσης, που θα κυμαίνεται από 10% έως 15%.
Τρίτη 26 Μαρτίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου