Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

USB flash drives για αύξηση χωρητικότητας του iPhone

Για τους χρήστες των συσκευών της Apple που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα iOS και ιδίως iPhone ή iPad, ένα «πρόβλημα» είναι ο αποθηκευτικός χώρος της συσκευής του.




«Πρόβλημα» που κυρίως αφορά όσους έχουν μοντέλα με αποθηκευτικό χώρο της τάξεως των 16 GB, τα οποία μειώνονται σχεδόν στα 12 GB λόγω ότι χρειάζεται χώρο και το λειτουργικό σύστημα.

Πολλοί χρήστες χρειάζονται μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο για τις εφαρμογές τους, τα video ή τις ταινίες που θέλουν να έχουν συνεχώς μαζί τους.

Όμως, η Apple έχει επιλέξει να μην προσφέρει τη δυνατότητα σύνδεσης κάποιου USB flash drive, ακολουθώντας τη λογική που υπάρχει στους προσωπικούς υπολογιστές και έχει ενστερνιστεί σε κάποιο βαθμό και το «στρατόπεδο» του Αndroid. H Apple προτείνει τη χρήση του iCloud, το οποίο, όμως, μετά τα 5 GB που είναι δωρεάν, έχει χρέωση σε μηνιαία βάση και επιπλέον δεν είναι προσβάσιμο όταν ο χρήστης δεν έχει σύνδεση στο Διαδίκτυο, όπως συμβαίνει π.χ. κατά τη διάρκεια μίας αεροπορικής πτήσης.

Ασύρματοι δίσκοι
Από την άλλη, τους τελευταίους μήνες έχουν αρχίσει να υπάρχουν λύσεις για την επέκταση του αποθηκευτικού χώρου στις iOS συσκευές. Η πρώτη είναι η χρήση ενός «ασύρματου» εξωτερικού σκληρού δίσκου. Στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται για έναν κλασικό εξωτερικό σκληρό δίσκο, στον οποίο, όμως, ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω ασύρματης σύνδεσης τύπου WiFi!

Τέτοιου είδους μοντέλα υπάρχουν ήδη αρκετά και συνήθως είναι 20-30 ευρώ ακριβότερα σε σχέση με τους «κλασικούς» εξωτερικούς σκληρούς δίσκους. Απλώς, έχουν ενσωματωμένη επαναφορτιζόμενη μπαταρία, η οποία προσφέρει μία αυτονομία της τάξεως των 6-8 ωρών, ανάλογα με το μοντέλο.

Σημειωτέον πως απαιτείται η εγκατάσταση μίας εφαρμογής (app) -που την παρέχει δωρεάν ο κατασκευαστής- μέσα από την οποία γίνεται η διαχείριση των αρχείων που υπάρχουν στον ασύρματο εξωτερικό σκληρό δίσκο.

USB drives
Για όσους ψάχνουν κάτι μικρότερο, πλέον υπάρχουν και USB flash drives, δηλαδή «στικάκια», τα οποία από τη μία πλευρά έχουν μία ειδική υποδοχή για τη σύνδεσή τους στη θύρα Lightning των τελευταίων iOS μοντέλων και από την άλλη πλευρά είναι ένα «κλασικό» USB 3.0 flash drive. Τέτοιου είδους μοντέλα είναι το i-FlashDrive της PhotoFast, το οποίο, μάλιστα, είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα, αλλά και το iStick της Sanho.

Και εδώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εγκατάσταση ενός app μέσω του οποίου γίνεται η διαχείριση των αρχείων που έχει μέσα το «στικάκι». Μάλιστα, προσφέρουν τη δυνατότητα μεταφοράς αρχείων από και προς ένα iPhone ή iPad, όπως και το απευθείας άνοιγμα αρχείων.

Η χωρητικότητα ξεκινά από τα 8 GB και φθάνει έως τα 128 GB και γενικότερα πρόκειται για πολύ εύχρηστα και πρακτικά αξεσουάρ για ένα iPhone ή ένα iPad τελευταίας γενιάς.

Το πρόβλημα είναι το κόστος τους, καθώς το i-FlashDrive ξεκινά από τα 70 ευρώ ή δολάρια για την έκδοση των 8 GB και το αντίστοιχο μοντέλο στο iStick από τα 79 δολάρια. Και μπορεί να φθάσουν για τις μεγάλες εκδόσεις τα 299 ευρώ!

Όμως, όπως σημειώνουν στελέχη των κατασκευαστριών εταιρειών το κόστος είναι υψηλό λόγω της εξειδικευμένης τεχνολογίας που χρησιμοποιείται προκειμένου να «ξεγελαστεί» το iOS. Και εκτιμούν ότι όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, τόσο θα μειώνονται οι τιμές.

Οι κινήσεις της Apple
Επισήμως, η Apple δεν τοποθετείται επί του θέματος. Όμως, είναι αξιοσημείωτο ότι στα νέα iPhone 6 και 6 Plus καταργείται η έκδοση των 32 GB. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μειώνονται οι τιμές για τις εκδόσεις με 64 ή 128 GB, χωρητικότητες που είναι ικανές να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των περισσότερων χρηστών.

Και ενδεχομένως ο αμερικανικός κολοσσός να θέλει να στρέψει τους καταναλωτές που επιλέγουν τις συσκευές της προς τις «μεγαλύτερες» από πλευράς χωρητικότητας εκδόσεις των μοντέλων της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com