Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Χρέος κάτω από 110% του ΑΕΠ, βλέπουν τώρα οι Γερμανοί για την Ελλάδα

Θετικά σημάδια για μία ταχύτερη αποκλιμάκωση του ελληνικού χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022, «βλέπουν» τώρα και στη Γερμανία.




Στις «καλές προοπτικές» για το δημόσιο χρέος αναφέρεται άρθρο που δημοσιεύεται στη έντυπη έκδοση του περιοδικού «Spiegel». Μάλιστα διατυπώνεται η εκτίμηση ότι το χρέος θα μπορούσε να μειωθεί τα επόμενα χρόνια περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις.

Το δημοσίευμα, μέρος του οποίου προδημοσίευσε χθες η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, επικαλείται κύκλους της τρόικας οι οποίοι εκφράζουν την άποψη ότι «δεν είναι κακές οι πιθανότητες» το ποσοστό του χρέους σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να πέσει έως το 2022 κάτω από το 110% που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Χαμηλά επιτόκια
Αιτία για τις «καλές προοπτικές» είναι τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού στις χρηματαγορές, όπως επισημαίνεται στο σχετικό άρθρο. Λόγω αυτών θα χρειαστούν «πολύ λιγότερα χρήματα» απ' ό,τι έχουν προβλεφθεί για να εξυπηρετηθεί το χρέος.

Το «Spiegel» τονίζει ακόμη ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της Ελλάδας εξακολουθεί να βρίσκεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των πακέτων βοήθειας από τα 30 στα 50 χρόνια.

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, όπου ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο βοήθειας, με το αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση διαθέτει πόρους για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό.

Το «Spiegel» υπενθυμίζει ότι ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε συγκεκριμένα τα 11 δισ. ευρώ (αποθεματικό Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) από προηγούμενο πακέτο βοήθειας.

Προϋπόθεση βέβαια είναι η σύμφωνη γνώμη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Εξ ου και η προσπάθεια του Ελληνα πρωθυπουργού να αποσπάσει εκ των προτέρων τη συγκατάθεση της Ανγκελα Μέρκελ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμα, που επικαλείται ως πηγές κύκλους της τρόικας, γίνονται επί της ουσίας αποδεκτές οι ελληνικές θέσεις επί του θέματος.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει, και έχει παρουσιάσει στην τρόικα τα σχετικά δεδομένα, ότι το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022 και έτσι θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί στο Μνημόνιο.

Αυτό θα γίνει χάρη σε δύο παράγοντες:

• Ο πρώτος αφορά στην ήδη καταγεγραμμένη μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου μέσω των έντοκων γραμματίων. Οι προβλέψεις για την πορεία του χρέους σε βάθος χρόνου είχαν στηριχθεί σε μέσο κόστος δανεισμού της τάξης του 4,5%. Ομως έχει υποχωρήσει κοντά στο 2%, γεγονός που αποφέρει ετήσια εξοικονόμηση περίπου 380 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή τόκων, ποσό που... αυτόματα μειώνει το χρέος.

• Ο δεύτερος σχετίζεται με το «αποθεματικό» του ΤΧΣ, το οποίο ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια που θα παραμείνουν στο Ταμείο, μετά και την ολοκλήρωση των stress tests της ΕΚΤ και τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των συστημικών τραπεζών, μπορούν να επιστραφούν στον EFSF μειώνοντας ισόποσα το δημόσιο χρέος.

Επιμήκυνση στα 50 έτη
Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η δυναμική αποκλιμάκωσης του χρέους θα βελτιωθεί περαιτέρω, εφόσον η Ευρωζώνη λάβει μέτρα (επιμήκυνση στα 50 έτη του χρόνου αποπληρωμής των διμερών δανείων και μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά) όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί.

Και έτσι, ακόμη κι αν χαλαρώσει η δημοσιονομική πολιτική των επόμενων ετών, δεν θα κινδυνεύσει η προσπάθεια αποκλιμάκωσης του χρέους. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στο βασικό σενάριο του Μνημονίου για την αποκλιμάκωση του χρέους, το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται πάνω από το 4% του ΑΕΠ ετησίως από το 2016 έως και το 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com